Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Λιζ Τρας: Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία – Την ίδια ώρα τρελά μέτρα στο τραπέζι για οικονομία ενέργειας

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να διαθέτει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ως τη νίκη της επί της Ρωσίας, δεσμεύτηκε χθες Τετάρτη η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Λιζ Τρας, ενώπιον της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου, υπόσχομαι ότι θα διατηρήσουμε ή θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία για όσο κι αν χρειαστεί. Δεν θα ησυχάσουμε παρά αφού θριαμβεύσει η Ουκρανία», τόνισε η κ. Τρας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε στη δική του, μαγνητοσκοπημένη ομιλία να επιβληθεί «δίκαιη τιμωρία» στη Ρωσία, που ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε πως «παραβίασε» θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Η Λιζ Τρας έκρινε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που ανακοίνωσε χθες το πρωί τηνεπιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων, «προσπαθεί να δικαιολογήσει την καταστροφική αποτυχία του» στην Ουκρανία.

Αλλά αυτό «δεν θα έχει αποτέλεσμα», συνέχισε, «η διεθνής συμμαχία είναι ισχυρή και η Ουκρανία είναι ισχυρή», είπε η νέα αρχηγός της βρετανικής κυβέρνησης.

Για τη Λιζ Τρας «οι Ουκρανοί δεν υπερασπίζονται μόνο τη χώρα τους, υπερασπίζονται τις αξίες μας και την ασφάλεια ολόκληρου του κόσμου» και «γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε».

Η πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα δαπανά ως το 2030 το 3% του ΑΕΠ του για την άμυνα, διατηρώντας την ηγετική του θέση ως παράγοντας ασφάλειας στην Ευρώπη».

Παράλληλα, η Λιζ Τρας τάχθηκε υπέρ της προώθησης φιλελεύθερου οικονομικού σχεδίου, ενός είδους «οικονομικού NATO», όπως το έθεσε. «Η G7 και οι εταίροι μας με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα πρέπει να ενεργούν σαν οικονομικό NATO, για να υπερασπιζόμαστε συλλογικά την ευημερία μας», είπε η πρωθυπουργός των Συντηρητικών.

https://twitter.com/AZmilitary1/status/1572898318073692162

Την ιδια ωρα βεβαια αναφέρονται συγκεκριμένες συστάσεις για ενεργειακή εξοικονόμηση:

  • Χρήση πλυντηρίων και φούρνων στα νοικοκυριά από τις 14:00 έως τις 20:00.
  • Τριήμερη εβδομάδα στα σχολεία ή συνδυασμός μαθημάτων στα σχολεία για να μειωθεί ο αριθμός των τάξεων που χρειάζονται θέρμανση
  • Μέτρα στα γηροκομεία απορρόφηση του κόστους, όπως μείωση των επιλογών στο μενού, λιγότερη χρήση πλυντηρίων ρούχων και ο περιορισμός της ψυχαγωγίας
  • Περιορισμός παραγωγής στη βαριά βιομηχανία
  • Κλείσιμο των παμπ στις 21:00. Σβήσιμο φώτων στους δήμους

Τα σενάρια περιλαμβάνουν ακόμα και το -ήδη επιβαρυμένο, υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο βρετανικό ΕΣΥ, που δεν θα μπορέσει να αντέξει την πίεση, αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει για να περιορίσει τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Μία από τις προβλέψεις, που αναφέρει η MailOnline, κάνει λόγο για μεγαλύτερους χρόνους αναμονής στην περίθαλψη.

Αλήθεια τι λένε οι Βρετανοί πολίτες;

Shares