Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Λήξη συναγερμού στο Σύνταγμα: Φεύγουν οι πρόσφυγες…

Αποχώρησαν τελικά οι δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την πλατεία Συντάγματος, όπου είχαν βρει καταφύγιο τις τελευταίες ημέρες μετά την εκκένωση του υπό κατάληψη κτιρίου που διέμεναν στα Εξάρχεια.

Οι πρόσφυγες με καταγωγή κυρίως από Συρία και Αφγανιστάν, διανυκτέρευσαν σε σκηνές και αρνούνταν να αποχωρήσουν, καθώς ζητούσαν να μείνουν σε κάποια δομή φιλοξενίας. Τους προτάθηκε ο Ελαιώνας και συμφώνησαν αλλά στη συνέχεια αρνούνταν να μπουν στα λεωφορεία πριν δουν τις εγκαταστάσεις. Τελικά, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις δέχθηκαν να αποχωρήσουν οι περισσότεροι εξ αυτών.

Κατά πληροφορίες, μία μικρή ομάδα προσφύγων, περίπου 15 άτομα, αρνήθηκαν να μπουν στα πούλμαν αλλά δέχθηκαν να εγκαταλείψουν την πλατεία Συντάγματος.
Από τους 60 πρόσφυγες και μετανάστες οι 40 πήγαν στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα εκ των οποίων οι 30 είναι οικογένειες με παιδιά.

Αλληλέγγυοι έξω από τον Ελαιώνα
Ωστόσο, έξω από την δομή του Ελαιώνα έχει σπεύσει μια ομάδα «αλληλέγγυων» οι οποίοι θέλουν να βάλουν στον Ελαιώνα άλλους 10-20 πρόσφυγες οι οποίοι ωστόσο δεν ήταν στο Σύνταγμα. Οι πόρτες του Ελαιώνα έχουν κλείσει ωστόσο.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε καλέσει νωρίτερα τους πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα να σέβονται τους νόμους της χώρας που τους φιλοξενεί. Τους καλούσε δε να αποχωρήσουν, γιατί δημιουργούν αρνητική εικόνα για τους ίδιους στην κοινή γνώμη.

«Οι περίπου 60 πολίτες τρίτων χωρών που έχουν κατασκηνώσει σε μέρος της πλατείας Συντάγματος, βρίσκονται εκεί ύστερα από επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων που πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα, έχει προτείνει στους ανθρώπους αυτούς να μεταφερθούν σε διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, όπως έγινε και με τους υπόλοιπους που ήταν σε καταλήψεις», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Shares