Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023

Λίβυος υπουργός Πετρελαίου: Θέλω φιλικό διακανονισμό με Ελλάδα, Αίγυπτο και την Κύπρο για τις θαλάσσιες ζώνες

Μία σημαντική, για την Ελλάδα, δήλωση έρχεται από τον Λίβυο υπουργό Πετρελαίου, πρώην πολύ στενό συνεργάτη του προσωρινού πρωθυπουργού της Λιβύης και εκλεκτού του Ερντογάν, Μοχάμεντ Αούν.

Επάνω στους οποίους βασίστηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αναφερόμενος στα δικαιώματα της Ελλάδος στη θάλασσα.

Ειδικότερα αναφέρει πως είναι καιρός η Λιβύη να έρθει σε έναν φιλικό διακανονισμό με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Αναγνωρίζει, δε, πως οι χώρες έχουν δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και απο εκεί με τον κανόνα της μέσης γραμμής να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες.

Υπενθυμίζεται ότι δικαστήριο της Λιβύης, με χθεσινή του απόφαση, ανέστειλε τη «συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων» που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης πέρυσι με την Τουρκία.

Το εφετείο της Τρίπολης, το οποίο εξέδωσε τη χθεσινή απόφαση, άφησε χώρο στην κυβέρνηση της Τρίπολης να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο παραχαράσσει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου αλλά και γεωγραφίας. Τουρκία και Λιβύη μοιράζονται κοινή ΑΟΖ, αγνοώντας τα δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2020 η Ελλάδα είχε υπογράψει την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

pronews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares