Σάββατο , 21 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

Λιβύη: Τσαμπουκάδες από Τουρκία & Μουσουλμανική Αδελφότητα-Φορτώνει μισθοφόρους

Ανάβει το φυτίλι” και πάλι στη Λιβύη… Περισσότεροι από 150 υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύριοι μαχητές ετοιμάζονται για ανάπτυξη στη Λιβύη, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).

Σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης που εδρεύει στο Λονδίνο, οι μαχητές θα αντικαταστήσουν εκείνους που θα επιστρέψουν στη Συρία πριν από τις 15 Ιουλίου. Το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τη νέα ομάδα από την Τουρκία στη Λιβύη θα μεταφέρει τους άλλους μαχητές στην επιστροφή του. «Η εναλλαγή των μισθοφόρων πραγματοποιείται τακτικά, κάθε 15 ημέρες… Η Τουρκία διατηρεί τον ίδιο αριθμό μισθοφόρων στις βάσεις της στη Λιβύη», αναφέρει η έκθεση του SOHR.

 

 

Η Τουρκία ανέπτυξε χιλιάδες Σύριους μαχητές στη Λιβύη μεταξύ του 2019 και του 2020 για να υποστηρίξει τους συμμάχους της, ενώ υπολογίζεται πως περισσότεροι από 6.000 μισθοφόροι βρίσκονται ακόμη στη χώρα. Τον περασμένο Ιούνιο, η Άγκυρα έστειλε περισσότερους από 500 μισθοφόρους στην Τρίπολη. Αρχικά, η Τουρκία υποσχέθηκε στους Σύριους μαχητές μηνιαίο μισθό έως 2.000 $ για μάχη στη Λιβύη. Τώρα, ωστόσο, οι περισσότεροι μαχητές λαμβάνουν μόλις 500 $ το μήνα.

Η Τουρκία αγνοεί αιτήματα από την Αίγυπτο και ΗΠΑ, για απόσυρση των μισθοφόρων από τη Λιβύη για σχεδόν ένα χρόνο τώρα. Η πρόσφατη πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία εντός της Λιβύης δεν άλλαξε τη θέση της Άγκυρας. Πέρυσι, αρκετές αναφορές αποκάλυψαν ότι η Τουρκία σχεδιάζει να διατηρήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, κυρίως στην αεροπορική βάση al-Watiya και στο λιμάνι της Μισράτα.

Αμερικανός αξιωματούχος: Πιέζουμε την Τουρκία να φύγει από τη Λιβύη

Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Joey Hood τόνισε ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη, αποκαλύπτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα αντιτρομοκρατικό δίκτυο σε όλη τη Λιβύη, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Χουντ σε δηλώσεις του στο «Al Arabia / Al Hadath» είπε: «Θέλουμε να διεξαχθούν οι εκλογές στη Λιβύη εγκαίρως», προσθέτοντας ότι «η Λιβύη είναι ένα κράτος χωρίς συνοχή από το 2011 περίπου».

«Για παράδειγμα, το κύριο σημείο πίεσης εδώ, είναι ο λαός της Λιβύης ο οποίος συμφώνησε για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια. Είναι αλήθεια ότι διαφωνούμε σε πολλά θέματα, αλλά συμφωνούμε ως προς την ανάγκη αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, όπως είδατε στις 23 Οκτωβρίου πέρυσι όταν το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης και η Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5 εξέδωσαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την απέλαση όλων των ξένων δυνάμεων, και με αυτές εννοούν τον κάθε Σύριο, κάθε Τούρκο και όλους τους άλλους».

Επεσήμανε ότι η απομάκρυνση των μισθοφόρων «έχει γίνει πιο επείγουσα, καθώς είδα τι συνέβη με τον Πρόεδρο του Τσαντ από τους αντάρτες που βρίσκονταν στη νότια Λιβύη. Σοκαρίστηκε πραγματικά ο κόσμος, συγκλονίζοντας τους ίδιους τους Λίβυους.

Γι’ αυτό είδα τον υπουργό Εξωτερικών, τον πρωθυπουργό, να βγαίνει με θάρρος και να λέει ξανά και ξανά «Όλοι έξω», και τους υποστηρίζουμε».

Όσον αφορά τους «μισθοφόρους της Τουρκίας», ο Τζόι Χουντ τόνισε ότι «η Άγκυρα είναι έτοιμη να προχωρήσει όσο άλλοι είναι, επίσης, έτοιμοι να προχωρήσουν. Και έτσι, χρειαζόμαστε κάποιο είδος υπό παρακολούθηση από τον ΟΗΕ, όπου κάθε πλευρά μπορεί να επαληθεύσει ότι η άλλη λαμβάνει επίσης μέτρα για να αποσύρει τους μαχητές της».

 

Σχετικά με τους Τούρκους πρόσθεσε επίσης:

«Έτσι μιλάμε με τους συμμάχους μας στην Τουρκία και άλλους στην Ευρώπη, καθώς και στα Ηνωμένα Έθνη για να δούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό, γιατί προφανώς οι Λίβυοι το θέλουν να γίνει το συντομότερο δυνατό. Και θέλουμε να δούμε τις εκλογές να πραγματοποιούνται στις 24 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε μια νέα κυβέρνηση να μπορεί να πάρει την εξουσία και, στη συνέχεια, να αποφασίσει ποιες σχέσεις συνεργασίας ασφάλειας θέλει να δημιουργήσει με συμμάχους του ΝΑΤΟ όπως με την Τουρκία, ή με τη Ρωσία, ή με την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ή την Αίγυπτο και με οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο όπως θα ήθελε να κάνει οποιαδήποτε κυρίαρχη κυβέρνηση».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στον Χαφτάρ

Η Στρατιωτική Επιτροπή της Γενικής Διοίκησης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), πραγματοποίησε συνάντηση με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Ján Kubiš, στην πόλη της Βεγγάζης, δήλωσε ο αξιωματούχος του LNA, Στρατηγός Khaled Mahjoub.

Σε δηλώσεις, ο Al-Mahjoub πρόσθεσε ότι στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, συζήτησαν τις αποφάσεις της Γενεύης και τους τρόπους εφαρμογής τους. «Η συνάντηση επικεντρώθηκε επίσης στην εκκένωση εκ των ξένων δυνάμεων, στην επιτάχυνση της απέλασης μισθοφόρων και στην ολοκλήρωση της ασφάλειας του κύριου παραλιακού δρόμου για να το ανοίξει», σημείωσε.

Ο Al-Mahjoub επεσήμανε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης ο μηχανισμός αποσυναρμολόγησης ένοπλων ομάδων.

Νωρίτερα, ο Kubiš πραγματοποίησε συνάντηση με το Γενικό Διοικητή του LNA, Στρατάρχη Khalifa Haftar, στο Al Rajma. Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), ήταν μια ευκαιρία «να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη σκηνή της Λιβύης και να υπογραμμιστεί η ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία το τέλος του τρέχοντος έτους », δήλωσε το LNA σε δήλωση στο Facebook.

Αλ Μισρί: Μόνο η Τουρκία βοήθησε

Την ίδια στιγμή οι φιλοτουρκικές δυνάμεις…αντεπιτίθενται!

Ο Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Αλ Μισρί, δήλωσε ότι μόνο η Τουρκία ανταποκρίθηκε στην έκκλησή τους για βοήθεια και δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη και οι μισθοφόροι δεν μπορούν να εξομοιωθούν.

Σε συνάντηση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και μέλη του Τύπου στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της Λιβύης (DYK) Khalid al-Mishri έκανε σημαντικές δηλώσεις. Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τα αποτελέσματα της Δεύτερης Διάσκεψης του Βερολίνου, η οποία ασχολήθηκε με την ξένη στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, ο Μισρί σημείωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη ήταν στη χώρα μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της Λιβύης και στο πλαίσιο των υπογεγραμμένων νόμιμων συμφωνιών .

Αξιολογώντας την παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη, ο Μίσρι είπε: “Η Λιβύη είναι η γη των Λιβύων. Κατ ‘αρχήν, δεν θέλουμε να υπάρχει ξένη δύναμη στη γη μας”, δήλωσε ο Μισρί, προσθέτοντας: “Ζητήσαμε βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αλγερία, την Ιταλία, την Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Μόνο η Τουρκία απάντησε στο κάλεσμα μας”

“Η νέα διοίκηση ήρθε ως αποτέλεσμα μιας συναίνεσης και, δυστυχώς, με μια παράξενη κοινοπραξία”, ο Μίσρι πρόσθεσε. Χαρακτήρισε “πλευρά του επιτιθέμενου” τον Khalifah Haftar, “όχι των ενεργών και πραγματικών πολιτικών κομμάτων της Λιβύης”.

 

Για τους μισθοφόρους

 

Δηλώνοντας ότι πιστεύουν στη σταδιακή έξοδο όλων των ξένων στη Λιβύη, ο Mishri είπε ότι θα ξεκινήσει πρώτα με τους ξένους μισθοφόρους. Ο Μίσρι είπε ότι ειδικά οι μισθοφόροι από το Τσαντ και οι Σουδανοί, και έπειτα ξένοι μαχητές από χώρες όπως τα ΗΑΕ , ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στην ρωσική ομάδα Βάγκνερ. “Μπορούμε να μιλήσουμε για την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων μετά από αυτά. Γιατί; Επειδή όλα αυτά τα μέρη, εκτός από τις τουρκικές δυνάμεις, ήρθαν με ανεπίσημους και παράνομους τρόπους. Η Τουρκία, ήρθε με νόμιμο, επίσημο, εμφανή και γνωστό τρόπο. Επομένως, δεν μπορούν να φύγουν μαζί”, είπε.

Λιβύη: Διαδήλωση αλληλεγγύης προς την Τουρκία και εναντίον του Χαφτάρ

 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, κατά της προ ημερών δράσης του πλήθους στην πόλη Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης όπου ποδοπάτησαν δημόσια την τουρκική σημαία.

Οι διαμαρτυρόμενοι που φαίνεται να είναι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Μαρτύρων της πρωτεύουσας κρατώντας λιβυκές και τουρκικές σημαίες, καταδικάζοντας τον αρχηγό των στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη, Χαλίφα Χαφτάρ, φωνάζοντας συνθήματα «Όχι στον εγκληματία πολέμου Χαφτάρ!».

Στη διάρκεια της διαδήλωσης, ο επικεφαλής των διαμαρτυρομένων είπε, «Υψώνουμε την τουρκική σημαία εναντίον εκείνων που επιτέθηκαν στην τουρκική σημαία. Επειδή η Τουρκία έχει μια έντιμη στάση απέναντι στη Λιβύη, την Παλαιστίνη και όλες τις χώρες», όπως σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται πως στις 5 Ιουλίου στην πόλη Τομπρούκ, στη διάρκεια της συνόδου για τον προϋπολογισμό της χώρας στο προσωρινό κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαμαρτυρόμενοι κατά της Τουρκίας και των επεμβάσεων στη χώρα, έστρωσαν τουρκικές σημαίες στο δρόμο για να ποδοπατηθούν καθώς θα περνούσε η συνοδεία του πρωθυπουργού της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Νταμπάιμπα για να πάει στην προγραμματισμένη σύνοδο.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στη δράση αυτή συμμετείχαν πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν τον Χαλίφα Χαφτάρ για να διαμαρτυρηθούν στη στάση της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares