Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Λιβύη: Οι μισθοφόροι, οι ξένες δυνάμεις και τα συγκρουόμενα συμφέροντα ισχύος

Παρά τις όποιες προσπάθειες Τούρκων αξιωματούχων, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, να πείσουν ότι η Τουρκία έχει λόγο που βρίσκεται στη Λιβύη, η διεθνής κοινότητα είναι κατηγορηματική για την αποχώρηση των ξένων μαχητών, των μισθοφόρων, ώστε να υλοποιηθεί η ομαλή δημοκρατική μετάβαση στη χώρα.

Το ζήτημα των μισθοφόρων αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Λιβύη και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε «διπλωματικά χαστούκια» τόσο από την Λίβυα όσο και από τον Γερμανό ομόλογό του, ωστόσο οι ξένοι μαχητές συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί, με πρόσφατες αναφορές να ισχυρίζονται ότι η Τουρκία «πάγωσε» την διαδικασία απομάκρυνσής τους.

Όπως αναφέρει το Deutsche Welle σε δημοσίευμα του, από τον περασμένο Οκτώβριο ισχύει μια εύθραυστη εκεχειρία στη Λιβύη, την οποία ο ΟΗΕ είναι αποφασισμένος να στηρίξει ζητώντας από όλους τους ξένους μαχητές να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι μαχητές, οι εθνικότητες και οι μισθοί
Την πρωτοβουλία του ΟΗΕ στηρίζει και η Μόσχα αποκρύπτοντας ωστόσο το μέγεθος της εμπλοκής της στον εμφύλιο της Λιβύης: με ρώσους στρατιώτες και ρώσους μισθοφόρους της λεγόμενης Ομάδας Βάγκνερ, οι οποίοι πολεμούν στα μέτωπα του πολέμου.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πλήθος βίντεο, αμφιβόλου προελεύσεως, με συλλήψεις ρωσόφωνων μαχητών από παραστρατιωτικούς, προσκείμενους στη κυβέρνηση της Λιβύης. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για προπαγάνδα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα τελευταία χρόνιαη Λιβύη έχει μεταβληθεί σε πεδίο ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ μισθοφόρων, στον οποίο εκτός από Ρώσους πολεμούν κυρίως Σουδανέζοι, πολεμιστές από το γειτονικό Τσαντ, αλλά και Σύροι. Κάθε ένοπλη σύγκρουση μετριέται σε χρήμα. Λέγεται ότι η ρωσική Ομάδα Βάγκνερ ζητά για τις υπηρεσίες ενός τριμήνου 175 εκατομμύρια δολάρια, ενώ εικάζεται ότι άραβες μισθοφόροι λαμβάνουν 800 έως 1.200 δολάρια.

Η «φύση» και η αποστολή ενός μισθοφόρου
Αναφερόμενος στους μισθοφόρους ο αμερικανός ειδικός σε στρατιωτικά ζητήματα Σον Μακφέιτ δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC: «Οι μισθοφόροι εκπληρώνουν ένα συμβόλαιο. Δεν πρέπει να είναι οπωσδήποτε κακόβουλοι όπως αρέσκεται να τους σκιαγραφεί το Χόλιγουντ. Μπορούν είτε να χειρίζονται έναν σταθμό ηλεκτρικού ρεύματος είτε να καίνε το σπίτι σου, να συμμετέχουν σε παρέμβαση ανθρωπιστικού χαρακτήρα ή να διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι μισθοφόροι είναι απλώς εργαλεία».

Τίποτα δεν ενσαρκώνει την παράνοια του εμφυλίου στη Λιβύη όσο οι Σύροι μισθοφόροι, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου σε 13.000. Κάποιοι από αυτούς προέρχονται από την περιοχή της Δαμασκού, η οποία ελέγχεται από τον πρόεδρο Ασάντ. Άλλοι πάλι προέρχονται από τη βόρεια Συρία, που ελέγχεται από τη Τουρκία.

Οι μεν στρατολογούνται από τους Ρώσους οι δε από τους Τούρκους και σκοτώνουν ο ένας τον άλλο στη Λιβύη. Αντί να αποσύρει τους μισθοφόρους της, όπως ζητά ο ΟΗΕ, η Τουρκία απέστειλε πρόσφατα επιπλέον 380 μαχητές στη Λιβύη, αναφέρουν οι πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 

onalert.gr

 

Shares