Πέμπτη , 2 Ιουλίου 2020
Τελευταία Νέα

Λιβύη: «Ο Ερντογάν πιέζει για μία μαζική επίθεση στη Σύρτη-Θέλει να αρπάξει όλο τον πλούτο της χώρας»…

Λιβύη: «Ο Ερντογάν πιέζει για μία μαζική επίθεση στη Σύρτη-Θέλει να αρπάξει όλο τον πλούτο της χώρας»...

Ανεβαίνει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» τις τελευταίες ώρες στη Λιβύη με φόντο τον έλεγχο της παραθαλάσσιας πόλης της Σύρτης, η οποία αποτελεί μεταξύ άλλων κλειδί για τον έλεγχο μεγάλων φυσικών κοιτασμάτων πετρελαίου…

Η Τουρκία ασκεί μεγάλη πίεση στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη «προκειμένου να ξεκινήσουν την επίθεση στην πόλη Σύρτη με σκοπό τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών της περιοχής» είπε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, Αχίντα Χόμα.

Ο Χόμα χαρακτηριστικά ανέφερε, σε συνέντευξή του στο Sputnik Arabic: «Υπάρχουν επίμονες προσπάθειες [από την Τουρκία] να πιέσουν την κυβέρνηση του Σάρατζ να ξεκινήσουν μία μαζική επίθεση στη Σύρτη, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι μία νίκη εκεί θα τους άνοιγε το δρόμο προς το Λιβυκό νότο και τις πετρελαιοπηγές του».

Ο Χόμα συνέχισε: «Άμα αυτό συμβεί δεν θα υπάρχει γυρισμός, θα συνεχίσουν μέχρι να έχουν τον έλεγχο όλου του πλούτου της Λιβύης. Θα τον εκμεταλλευτούν όπως αυτοί θέλουν και για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο».

«Η Τουρκία άσκησε πίεση στην κυβέρνηση για να υπογράψει το Μνημόνιο Συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων», επισημαίνοντας ότι ο λόγος πίσω από αυτό είναι «οι φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη. Ο Ερντογάν έχει αποκλειστικό σκοπό να αρπάξει όλο τον πλούτο της Λιβύης, τίποτα άλλο δεν τον ενδιαφέρει».

«Από την άλλη, εμείς ζητάμε τη δίκαιη κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο σε όλες τις πόλεις της Λιβύης. Δεν είμαστε μόνο θεματοφύλακες των πηγών πετρελαίου. Μάλλον, ζητάμε να είμαστε πραγματικοί συνεργάτες για το συμφέρον κάθε Λίβυου», κατέληξε ο Χόμα.

Η Τουρκία ζητά από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη να αποσυρθούν από τη Σύρτη προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, υπογράμμισε, την περασμένη εβδομάδα, ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη θέση του GNA ότι η Σύρτη και η Αλ-Τζούφρα πρέπει να εκκενωθούν από τις δυνάμεις του Χαφτάρ για «βιώσιμη εκεχειρία».

«Θα πρέπει να υπάρξει βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, που σημαίνει ότι η άλλη πλευρά, ο LNA (Εθνικός Στρατός της Λιβύης), δεν θα είναι σε θέση να ξεκινήσει επίθεση κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης όποτε το επιθυμεί» πρόσθεσε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: Al Masdar News

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares