Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Λιβύη – Και το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης εξετάζει η ΕΥΠ

Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το φονικό τροχαίο της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, με αποτέλεσμα 5 Έλληνες να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 13 να τραυματιστούν.

Στις έρευνες – για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του τροχαίου δυστυχήματος στη Λιβύη – εμπλέκεται πλέον και η ΕΥΠ, η οποία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με το Mega η ΕΥΠ φέρεται να ερεύνησε και το σενάριο αποστολής αυτοκτονίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, ενώ εξετάζει αν το όχημα που έπεσε πάνω στο λεωφορείο είχε «πειραγμένο» ντεπόζιτο, το οποίο χωρούσε 200 λίτρα καυσίμων, όπως λέγεται.

Ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρει πως η εικόνα που λαμβάνει η ΕΥΠ είναι συμβατή με τροχαίο δυστύχημα και τυχαίο γεγονός και η έκρηξη και η μεγάλη φωτιά δικαιολογούνται από το τροποποιημένο ντεπόζιτο του τζιπ.

Στην ΕΥΠ τονίζουν ωστόσο, πως η έρευνα είναι πάντως σε πολύ αρχικό στάδιο και ακόμη καμία πιθανότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί και πως απλά αυτή είναι εικόνα που προσλαμβάνουν μέχρι στιγμής από τις «πηγές» τους στη χώρα αυτή.

67227573d0b9c7bab160a2a12601f0c6 XL

Τα σενάρια

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάστηκαν από την ΕΥΠ και εξακολουθούν να εξετάζονται (ακόμα και εάν δεν προκρίνονται ως τα επικρατέστερα) είναι η ελληνική αποστολή να έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης ή δολιοφθοράς. Οι πρώτες αναφορές για τους επιβαίνοντες στο φορτηγό έκαναν λόγο για μέλη οικογένειας από τη Λιβύη. Οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση για να βεβαιωθούν για την ταυτότητα των επιβαινόντων. Στο πλαίσιο της έρευνας η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε δυνατή πηγή πληροφόρησης αλλά και να αντλήσει πληροφορίες από «συμμαχικές» υπηρεσίες.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη ήταν απολύτως καλοδεχούμενη σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα (μετά τη σφοδρή κακοκαιρία) και δεν υπήρχε καμία ένδειξη για κάποιον πρόσθετο κίνδυνο πέραν των αντικειμενικών κινδύνων λόγω των ταραχών και της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αποστολή έφτασε στη Λιβύη με C-130. Μετά τη σύγκρουση του λεωφορείου με τους Έλληνες με το φορτηγό έχασαν τη ζωή τους τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνείς. Οι τραυματίες έχουν επαναπατριστεί με τη συνδρομή ιατρικού προσωπικού που μετέβη στη Βεγγάζη, με το C-130 να προσγειώνεται χθες το πρωί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Δέκα από τα μέλη της αποστολής νοσηλεύονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, δύο στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και ένα άτομο στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Μετά την άφιξη των τραυματιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία κάποιοι υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ σε όποιες περιπτώσεις κρίθηκε απαραίτητο συνεχίζεται η ιατρική παρακολούθηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους 13 τραυματίες που επαναπατρίστηκαν, δύο έως τέσσερα άτομα χαρακτηρίζονται ως πολυτραυματίες, με σοβαρά κατάγματα, εγκαύματα και τραύματα στα μάτια.

Στο έργο των ερευνών για τα αίτια του δυστυχήματος σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι μαρτυρίες διασωθέντων οι οποίοι είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία αυτή τη στιγμή και να περιγράψουν τις τραγικές ώρες που έζησαν στη Λιβύη.

5 κρίσιμα ερωτήματα για τους Έλληνες νεκρούς στη Λιβύη

Τα 5 κρίσιμα ερωτήματα όπως τα έθεσε ο συνάδελφος Λεωνίδας Μπλαβέρης:

1)Η αποστολή σε μία ασταθή χώρα, που βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου, μήπως θα έπρεπε να συνοδεύεται από ελληνικό ένοπλο τμήμα προστασίας κατά τις μετακινήσεις της με ένα ή δύο οχήματα;

2) Ισχύει όντως ότι οι Λίβυοι παρείχαν συνοδεία με ένα όχημα μπροστά και ένα να έπεται του λεωφορείου ή όχι; Αν όχι, ΓΙΑΤΙ;

3) Αν όντως υπήρχε προπορευόμενο όχημα της λιβυκής συνοδείας τότε πώς έγινε…μετωπική σύγκρουση με το λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική αποστολή;

4) Γιατί ΟΛΟΙ οι Έλληνες, τόσο οι υγειονομικοί όσο και οι κομάντος της ΔΕΠ, οι οποίοι είχαν συναφείς ειδικότητες «Νοσοκόμου Μάχης», βρίσκονταν σε ένα και μόνο όχημα και όχι σε δύο, ώστε ό,τι και να γινόταν το ένα από τα δύο οχήματα να παρείχε βοήθεια στο άλλο αν απαιτείτο;

5) Οι πολλαπλές αλληλοσυγκρουόμενες «ανακοινώσεις» του ΓΕΕΘΑ είναι επιεικώς ΑΣΤΕΙΕΣ και όχι μόνο δεν «πληροφορούν», αλλά αντιθέτως παραπληροφορούν τον κόσμο, με κορυφαία την ΑΣΤΕΙΑ επεξηγηματική ανακοίνωση του πως οι «ελαφρά τραυματίες» της πρώτης ανακοινώσεως έγιναν νεκροί στη συνέχεια.

Το πόσο ΑΣΤΕΙΕΣ είναι οι ανακοινώσεις αυτές φαίνεται και από το γεγονός ότι σε μία από αυτές, στην ολιγόλογη ανακοίνωση παραδοχής των τριών νεκρών κάνουν λόγο και για δύο «ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ»!

Μα είσαστε καλά; «ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ» σε τροχαίο;;; Τι έγιναν; «Εξαφανίστηκαν» από έκρηξη; Τους απήγαγαν; Χάθηκαν στο… προσκλητήριο;

Shares