Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Λιβύη: Φεύγει από την Τρίπολη λίγες ώρες μετά την άφιξή του ο πρωθυπουργός του Χάφταρ

Δεν πρόλαβε να πατήσει το πόδι του στην Τρίπολη και αποχωρεί ο πρωθυπουργός της παράλληλης κυβέρνησης Φάτι Μπαγάσα, μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης αυτής επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι ο Μπασάγα, όπως και πολλοί από τους υπουργούς του, «εγκατέλειψαν την Τρίπολη προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια των πολιτών».

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ξέσπασαν μάχες στην Τρίπολη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της διορισμένης από το κοινοβούλιο κυβέρνησης ότι έφτασε στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης του Φάτι Μπασάγα ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και αρκετοί υπουργοί έφτασαν «στην πρωτεύουσα Τρίπολη για να αρχίσουν τις εργασίες τους» εκεί.

Η λιβυκή Βουλή, η οποία εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ονόμασε νέο πρωθυπουργό τον Μπασάγα τον Φεβρουάριο. Το κοινοβούλιο υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τα στρατεύματα του οποίου είχαν αποπειραθεί να κυριεύσουν την πρωτεύουσα το 2019.

Ο Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην Τρίπολη που σχηματίστηκε έπειτα από πολιτική διαδικασία που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ στις αρχές του 2020, αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία, κάτι που προκάλεσε εκ νέου μακρά διένεξη ανάμεσα στις δύο παράλληλες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση του Ντμπάιμπα είχε βασική αποστολή να οργανώσει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, που υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν τον Δεκέμβριο του 2021.

newsit.gr

Shares