Κυριακή , 26 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Λιβύη: «Αν θέλουμε ο Ερντογάν θα βάλει ένα χεράκι να σωθούμε από τον Χάφταρ – Δε μας ενδιαφέρουν οι ελληνικές ενστάσεις»…

Οι ενστάσεις τρίτων μερών για τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών «δεν έχουν σημασία», δήλωσε ο Αμπντουραζάκ Μουχτάρ Αμπντουλγκαντέρ σε συνέντευξή του στην «Χουριέτ»…

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό της Τρίπολης, ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει ένα χεράκι.

«Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μας δώσει ένα χεράκι χωρίς καθυστέρηση εάν του ζητηθεί. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε την ιστορική σχέση που ενώνει τον λαό της Λιβύης και τον τουρκικό λαό», τόνισε ο πρέσβης Αμπντουραζάκ Μουχτάρ Αμπντουλγκαντέρ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Ερωτηθείς για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Λιβύη θα ζητήσει από την Άγκυρα την αποστολή στρατευμάτων, ο πρέσβης δήλωσε ότι η νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης είναι αυτή που θα αποφασίσει για την διαδικασία.

Αναφορικά με το μνημόνιο κατανόησης για την ασφάλεια και την άμυνα που υπόγραψαν οι δύο χώρες, ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα δήλωσε ότι η συμφωνία ωφελεί και τα δύο μέρη. «Η Τουρκία είναι μία φιλική χώρα και με τη Λιβύη την δένει η ιστορία», είπε.

Για τα επικριτικά σχόλια που δέχεται η Άγκυρα με αφορμή τη συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών, δηλ. ότι παραβιάζει την κυριαρχία άλλων χωρών, ο πρέσβης δήλωσε ότι, «οι ενστάσεις τρίτων μερών δεν έχουν σημασία».

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των άλλων κρατών και την ιδιωτικότητα των σχέσεων […] Τη νομιμότητα των συμφωνιών τη δίνουν τα συμβαλλόμενα μέρη. Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν εκτός των δύο χωρών που συνήψαν συνεργασία, δεν έχουν καμία σημασία», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κοινών γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, ο Αμπντουλγκαντέρ τόνισε ότι, το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο που αποφασίζει για τις πολιτικές εξόρυξης και πετρελαίου είναι η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης.

Μ.Αγγελίνη/protothema.gr

Shares