Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Λήγει το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη: «Απάντηση» με συγκέντρωση στα Προπύλαια…

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή των Εξαρχείων καθώς άγνωστοι επιτέθηκαν με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ που απάντησε με χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης…

Λήγει σήμερα η προθεσμία που είχε δώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την εκκένωση των κτιρίων που βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ η «απάντηση» έρχεται με συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται τη στιγμή που αύριο Παρασκευή είναι η επέτειος από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που δημιουργεί κινητοποίηση στην αστυνομία.

Σε μια πρώτη αντίδραση ομάδες που έχουν καταλάβει κτήρια καλούν σε συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, όπως μεταδίδει το newpost.gr.

Σημειώνεται ότι πριν δύο εβδομάδες το υπουργείο είχε δώσει προθεσμία έως τις 5 Δεκεμβρίου για την απομάκρυνση οικειοθελώς όσων βρίσκονται σε καταλήψεις, ενώ οι μετανάστες θα έπρεπε να ενημερώσουν τις αρχές και να μεταφερθούν σε δομές.

Βραδιά μολότοφ και δακρυγόνων

Πάντως η ατμόσφαιρα στην περιοχή των Εξαρχείων είναι ηλεκτρισμένη και χθες σημειώθηκε ακόμα μία βραδιά με μολότοφ και χημικά. Οι άγνωστοι επιτέθηκαν σε διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Τοσίτσα και ακολούθησε απάντηση με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης από πλευράς αστυνομικών.

Η ένταση κορυφώθηκε και τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στην πλατεία.

Το τελεσίγραφο

Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι η εκκένωση θα έπρεπε να γίνει τόσο από τα δημόσια όσο και από τα ιδιωτικά κτίρια, ενώ στη δεύτερη περίπτωση για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες θα έπρεπε να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα υπό κατάληψη κτίρια στην Αττική είναι 45 και από αυτά τα 16 είναι στα Εξάρχεια.

«Αιτία πολέμου»

Η αντίδραση ομάδων καταλήψεων αλλά και του Ρουβίκωνα στο τελεσίγραφο ήταν άμεση. Χαρακτηριστικά η κατάληψη της οδού Νοταρά 26 απάντησε ότι δίνει διορία 15 ημερών σε εκείνους που «οραματίζονται την αναβίωση της χούντας με μηχανές προπαγάνδας» για να παραιτηθούν.

Από την πλευρά του γνωστό μέλος του Ρουβίκωνα χαρακτήρισε το τελεσίγραφο «αιτία πολέμου», σε ανάρτηση στο Facebook.

Επέτειος Γρηγορόπουλου

Το κλίμα έχει αρχίσει και βαραίνει μία ημέρα πριν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με την αστυνομία να βρίσκεται επί ποδός.

Τουλάχιστον 3.500 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν για το σχέδιο της αστυνομίας, ενώ έγγραφο που αποκάλυψαν τα «ΝΕΑ» αναφέρει ότι έχουν ζητηθεί μέτρα ασφαλείας σε όλη την Αθήνα (και στην Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό) για την αποτροπή ακτιβιστικών ενεργειών.

Ακόμα έχει ζητηθεί ενισχυμένη αστυνομική δύναμη για τη φρούρηση των φυλακών Κορυδαλλού.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από σφαίρα του Επαμεινώνδα Κορκονέα το 2008 στα Εξάρχεια.

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό προβλέπεται η ενεργοποίηση οχημάτων εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των Ομάδων Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κοντά στις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Μετά τις καταγγελίες για βία των αστυνομικών στην επέτειο του Πολυτεχνείου, έχει ζητηθεί αυτοσυγκράτηση.

sputnik.gr

 

Shares