Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Liberation: Ο Τσίπρας έχασε το παιχνίδι πόκερ – Υπέστη θανάσιμη ήττα…

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχασε την πολλοστή παρτίδα πόκερ» γράφει η Liberation σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής, όπου «ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε μπλε» μετά τη «σαρωτική ήττα της αριστεράς».


Ο Αλέξης Τσίπρας «είχε μετατρέψει την προεκλογική εκστρατεία σε μια μονομαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επικεφαλής της ΝΔ, παίζοντας όλα τα χαρτιά του, αλλά υπέστη μια θανάσιμη ήττα. Προκήρυξε το βράδυ της 26ης Μαίου πρόωρες εκλογές ελπίζοντας να σώσει το παιχνίδι: αλλά δεν κατάφερε τίποτε», γράφει η γαλλική εφημερίδα παραθέτοντας τις εκτιμήσεις του κοινωνιολόγου του Παντείου Πανεπιστημίου, Βαγγέλη Λαγού: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε μια στρατηγική ήττας. Μετά από δέκα χρόνια λιτότητας ήταν αδύνατο να πείσει το εκλογικό σώμα λέγοντας: “η ΝΔ είναι χειρότερη από εμάς!”. Αυτή η αρνητική σύγκριση κατέστρεψε πλήρως το ζήτημα των ευρωπαϊκών πολιτικών».


Αναλύοντας τα αίτια της ήττας του κυβερνώντος κόμματος η ιστορική γαλλική εφημερίδα αναφέρει: «έξι μήνες μετά την ανάρρησή του στην εξουσία το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να υπογράψει ένα τρίτο μνημόνιο, μια συμφωνία με την ΕΕ που επέβαλε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα. Έστρεψε έτσι την πλάτη στις προεκλογικές του υποσχέσεις υποχρεωμένος να εφαρμόσει και αυτός λιτότητα. Από τον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση προσπάθησε να εφαρμόσει κάποια μέτρα όπως η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, μειώσεις φόρων… αλλά δεν έπεισε. “Που είναι όμως η αναδιοργάνωση της παραγωγής και της ελληνικής οικονομίας;”, λέει ο Βαγγέλης Λαγός. Ο Αλέξης Τσίπρας κι η ομάδα του ήλπιζαν αναμφίβολα να λάβουν μια δεύτερη λαϊκή εντολή. Το στοίχημα μοιάζει χαμένο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου».

 

iefimerida

Shares