Τελευταία Νέα

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Βρέθηκε ο πιο ακριβός πίνακας στον κόσμο

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: O πίνακας Salvator Mundi πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το 2017 για το αστρονομικό ποσό των 450 εκατομμυρίων δολαρίων.

Βρέθηκε ο πίνακας Salvator Mundi που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και είχε κλαπεί βρέθηκε από την αστυνομία. Το έργο που αποδίδεται στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι αλλά – σύμφωνα με ειδικούς- μάλλον αποτελεί δουλειά κάποιου από τους μαθητές του, εντοπίστηκε σε διαμέρισμα στη Νάπολη και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού συνελήφθη.

Το πορτραίτο απεικονίζει τον Χριστό με το δεξί χέρι σηκωμένο για ευλογία, ενώ στο αριστερό κρατάει μία κρυστάλλινη σφαίρα.

Η αστυνομία δεν διευκρίνισε το πότε χάθηκε ο πίνακας, όμως το μουσείο της Νάπολης τον είχε σίγουρα στην κατοχή του μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

O πίνακας πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το 2017 για το αστρονομικό ποσό των 450 εκατομμυρίων δολαρίων, που τον καθιστά τον πιο ακριβό του κόσμου, ενώ ή αυθεντικότητα του είχε αμφισβητηθεί πίσω στο 2005 όταν ανακαλύφθηκε.

Αν και δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, η κοινή πεποίθηση είναι ότι η αγορά του 2017 έγινε εκ μέρους του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ο πίνακας δεν «εμφανίστηκε» ξανά δημόσια μετά την πώληση, ενώ η παρουσίαση του το 2018 από το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι αναβλήθηκε χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι

Ζωγράφος, γλύπτης, εφευρέτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός και επιστήμονας, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι αποτελεί την προσωποποίηση του Αναγεννησιακού ανθρώπου:

 • O Leonardo δεν είχε επώνυμο. Το “Da Vinci” σημαίνει ”από το Βίντσι”, δηλαδή το χωριό της Τοσκάνης από το οποίο καταγόταν.
 •  Ο Leonardo θεωρούσε τον ύπνο χάσιμο χρόνου, το πνεύμα του ήταν τόσο ανήσυχο που οι σκέψεις του δεν τον άφηναν να ηρεμήσει. Λέγεται ότι κοιμόταν συνολικά μία ωρα την ημέρα, «σπασμένη» σε 4 δεκαπεντάλεπτα.
 • Είχε την συνήθεια να αφήνει τα έργα του μισοτελειωμένα και οι πελάτες που τον πλήρωναν για να τους ζωγραφίσει κάτι, γίνονταν έξαλλοι με τις καθυστερήσεις του.
 • Στα 24 του κατηγορήθηκε για σοδομισμό, γιατί συμμετείχε όπως λέγεται σε ένα ομοφυλοφιλικό όργιο μαζί με άλλους τρεις άντρες. Αθωώθηκε όμως λόγω έλλειψης στοιχείων.
 • Ένας από τους μαθητές του, ο Salai (που σημαίνει Διάβολος) ζωγράφισε την γυμνή εκδοχή της Μόνα Λίσα, την Monna Vanna.
 • Το διάστημα που ζωγράφιζε το Μυστικό Δείπνο, ο Leonardo εργαζόταν από το χάραμα ως το σούρουπο χωρίς να τρώει τίποτα και χωρίς να ξεκουράζεται. Υπήρχαν όμως και άλλες μέρες που δεν έκανε απολύτως τίποτα, απλά κοιτούσε την τοιχογραφία από το πρωί ως το βράδυ, χωρίς να μιλάει σε κανέναν.
 • Τις σημειώσεις του τις έγραφε με τέτοιο τρόπο ώστε για να τις διαβάσει κάποιος, θα έπρεπε να τις κοιτάξει μέσα από έναν καθρέφτη.
 • Τον ενδιέφερε πάρα πολύ η ανθρώπινη ανατομία και γι’ αυτό λέγεται ότι τα βράδια ξέθαβε κρυφά νεκρούς και τους έπαιρνε στο εργαστήριό του για να τους μελετήσει.
 • Όταν η Mona Lisa εκλάπη το 1911 από το Μουσείο του Λούβρου, οι εργαζόμενοι του Μουσείου, βλέποντας τον πίνακα να λείπει από την θέση του, πίστεψαν ότι εστάλη σε κάποια φωτογράφιση για λόγους μάρκετινγκ και δεν ανησύχησαν, ούτε ενημέρωσαν τις αρχές.

 • Το fresco του Μυστικού Δείπνου, η ζωγραφική δηλαδή σε υγρό τοίχο, άρχισε να κομματιάζεται και να πέφτει, με συνέπεια την πλήρη καταστροφή ενός πολύ μεγάλου τμήματος του έργου. Η αποκατάστασή του από ειδικούς, κράτησε 21 ολόκληρα χρόνια. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η εικόνα που βλέπουμε σήμερα ύστερα από την αποκατάσταση, δεν έχει καμία σχέση με την αρχική εκδοχή της.
 • Ο Leonardo ηταν ιδιαίτερα φιλόζωος και αυστηρά χορτοφάγος.
 • Έχουν διασωθεί πάνω από 13.000 σελίδες με ιδιόχειρες σημειώσεις του Leonardo που απεικονίζουν με λεπτομέρεια ανθρώπινα μέλη, εκατοντάδες εφευρέσεις και κατασκευές του και διάφορα δικά του σχόλια.
 • Ο Leonardo ήταν επίσης εξαιρετικός γλύπτης και λέγεται μάλιστα, ότι ο Μιχαήλ Άγγελος τον μισούσε γι’ αυτό.
 • Αν σταθείς απέναντι στην Mona Lisa, κοιτώντας την στα μάτια και μετακινηθείς δεξιά ή αριστερά, θα διαπιστώσεις ότι τα μάτια της φαίνεται να κινούνται και να σε «ακολουθούν».
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares