Δευτέρα , 15 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Λειτούργησαν οι στηρίξεις στη διόρθωση του Χρηματιστηρίου

Με σημαντικές απώλειες, αλλά και μακριά από τα χαμηλά ημέρας, έκλεισε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας επί της ουσίας την τρίτη μεγάλη διόρθωσή του από την αρχή του έτους και θέτοντας τις βάσεις ώστε να διακόψει το ανοδικό σερί των δέκα ανοδικών εβδομάδων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,26% στις 1.118,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.120,21 μονάδων (-1,14%) και 1.102,94 μονάδων (-2,66%). Ο τζίρος ανήλθε στα 118,63 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 44,76 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,51 εκατ. τεμάχια.

Λειτούργησαν οι στηρίξεις στη διόρθωση του Χρηματιστηρίου

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,24% στις 2.734,98 μονάδες, ενώ στο -0,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.613,36 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,87% στις 915,62 μονάδες.

Εκτός από τις έντονες αναταράξεις που έχουν προκαλέσει οι πωλητές, τη συνεδρίαση στιγμάτισε η αναστολή της διαπραγμάτευσης της Frigoglass, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού, όπως ανέφερε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο τίτλος κατέγραφε πτώση 4,85% στα 0,098 ευρώ ευρώ, έχοντας διακινήσει 1,6 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα κρατήσει την αναστολή μέχρις ότου παρασχεθεί αναλυτική ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό αναφορικά με σημαντικά γεγονότα.

Κράτησαν οι στηρίξεις

Ένα πισωγύρισμα της αγοράς μετά από δέκα εβδομάδες συνεχούς ανόδου ήταν κάτι που αναμενόταν έντονα τις τελευταίες ημέρες, και προφανώς, με αφορμή και το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, αρκετά χαρτοφυλάκια κατοχύρωσαν τα κέρδη τους. Και σαφώς στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τίτλοι που υπεραπέδωσαν το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου και οι τεχνικοί ταλαντωτές τους να αποσυμφορηθούν.

Τεχνικά, η ζώνη των 1.100-1.130 μονάδων προβληματίζει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Όσο οι 1.100 συντηρούνται σε κλείσιμο, η τάση όμως παραμένει επιθετική. Μία κατοχύρωση θα μπορούσε να δώσει μία διόρθωση χρονική ή και σε τιμές με τις 1.075 και 1.043 να είναι οι επόμενες στηρίξεις. Στη μεγάλη εικόνα, οι 1.195 μονάδες είναι επόμενος στόχος.

Δεν είναι όλα ρόδινα στο εν εξελίξει ράλι του ΧΑ, σύμφωνα με τον CEO ΚΕΠΕΥ, Πέτρο Στεριώτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά μπορεί να υποστηρίξει κάποιος για να τεκμηριώσει τις ενστάσεις του σχετικά με την κατεύθυνση και την υπεραπόδοση του ΧΑ (υπεραγορασμένοι ταλαντωτές, μέτριος όγκος συναλλαγών, μη συμμετοχή κάποιων κλάδων ή τίτλων στην άνοδο, διεθνή επιτόκια κλπ). Οι τιμές θα διορθώσουν νομοτελειακά και ίσως τόσο ακραία που θα είναι δύσκολο για πολλούς ενεργούς κωδικούς να τις “χωνέψουν”.

Τα απανταχού Χρηματιστήρια είναι κυρίως ψυχολογία στα βραχυπρόθεσμα time frames, κάτι που συνεπάγεται ότι οι όποιες προβλέψεις τύπου “πάνω-κάτω” χάνουν αρκετή από την σοβαρότητά τους όταν γίνονται με ορίζοντα ολίγων ωρών. Σε κάθε περίπτωση, στο μακροπρόθεσμο διάστημα θα επικρατήσει η συνολική αποτίμηση των δυνάμεων της εθνικής και παγκόσμιας οικονομίας. Εκ των θετικών μακροοικονομικών “ανέμων” προτάσσουμε τη βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών και τα επιχειρηματικά deal, προσθέτει ο κ. Στεριώτης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες 4,01%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Motor Oil, Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική και Βιοχάλκο. Οι απώλειες σε ΕΛΧΑ, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντη, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Quest, Autohellas και Aegean ξεπέρασαν το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά η Eurobank και η ΕΥΔΑΠ. Η Jumbo έκανε ένα μίνι ράλι στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, κλείνοντας με άλμα 3,23%.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares