Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο ενέκρινε την θανατική ποινή για αξιωματούχους που καταδικάζονται για εσχάτη προδοσία

Είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία ισχύει ακόμη η θανατική ποινή.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο υπέγραψε σήμερα νόμο που επιτρέπει την επιβολή της θανατικής ποινής σε αξιωματούχους που έχουν καταδικαστεί για εσχάτη προδοσία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η Λευκορωσία στενός σύμμαχος της Ρωσίας, είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία ισχύει ακόμη η θανατική ποινή. Ισχύει για εγκλήματα όπως ο φόνος ή οι τρομοκρατικές πράξεις.

Οι εκτελέσεις γίνονται με μια βολή στο πίσω μέρος της κεφαλής.

Ο νέος νόμος συνιστά μέρος των αλλαγών που έγιναν στον ποινικό κώδικα και έχει στόχο να ενισχύσει την καταπολέμηση των «εγκλημάτων εξτρεμιστικού (τρομοκρατικού) και αντι-κρατικού προσανατολισμού».

Με βάση μια άλλη αλλαγή που εγκρίθηκε σήμερα από τον Λουκασένκο, οποιοσδήποτε κριθεί ένοχος για «δυσφήμιση» των ενόπλων δυνάμεων της Λευκορωσίας θα φυλακίζεται. Η Ρωσία έχει εγκρίνει παρόμοιο νόμο μετά την εισβολή της στην γειτονική Ουκρανία λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Η Λευκορωσία δεν έχει στείλει στρατό στην Ουκρανία, αλλά επέτρεψε στην Ρωσία να χρησιμοποιεί το έδαφος της ως σημείο εκκίνησης των επιχειρήσεων της τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε αφήνει τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (δρόνους) να χρησιμοποιούν τον εναέριο της χώρο για να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

real.gr

Shares