Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Λαβρόφ: Κίνδυνος απευθείας σύγκρουσης πυρηνικών δυνάμεων

Σφοδρή κριτική του Ρώσου ΥΠΕΞ για την πολιτική του ΝΑΤΟ

Το κλίμα έντασης συντηρεί το Κρεμλίνο, οξύνοντας συνεχώς τους τόνους. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συνιστά μια «σοβαρή απειλή» για τη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως οι πολιτικές της Δύσης εγείρουν κίνδυνο για μια «απευθείας σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων με καταστροφικές συνέπειες».

Ο Λαβρόφ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον απέρριψε συνομιλίες με τη Μόσχα για τη «στρατηγική σταθερότητα» – μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι, χωρίς απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου, ο κίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια θα αυξηθεί.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε υπεραμυνθεί των ρωσικών πληγμάτων στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, τα οποία το Κίεβο και η Δύση λένε ότι συνιστούν έγκλημα πολέμου που έχει σκοπό να προκαλέσει πόνο στους αμάχους – διακόπτοντας τη θέρμανση, την ηλεκτροδότηση και την παροχή ενέργειας.

«Πλήττουμε ενεργειακές εγκαταστάσεις (στην Ουκρανία) που επιτρέπουν σε εσάς (στη Δύση) να διοχετεύετε φονικά όπλα στην Ουκρανία για να σκοτώνουν Ρώσους», είχε πει ο Λαβρόφ.

«Άρα μην λέτε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο – συμμετέχετε απευθείας. Περιλαμβανομένης όχι μόνο της προμήθειας όπλων, αλλά και της εκπαίδευσης προσωπικού – εκπαιδεύετε τον (ουκρανικό) στρατό στο έδαφός σας», είχε δηλώσει ακόμη.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε κατηγορήσει επίσης το ΝΑΤΟ ότι προκαλεί εντάσεις κοντά στην Κίνα με έναν τρόπο που δημιουργεί απειλές για τη Ρωσία.

«Ξέρουμε πόσο σοβαρά παίρνει η Κίνα τέτοιες προκλήσεις, για να μην αναφέρουμε την Ταϊβάν και το Στενό της Ταϊβάν, και καταλαβαίνουμε πως το ότι το ΝΑΤΟ παίζει με τη φωτιά σε εκείνες τις περιοχές εγκυμονεί απειλές και κινδύνους για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Είναι τόσο κοντά στις ακτές μας και στις θάλασσές μας όπως [είναι και] η κινεζική επικράτεια» είχε επισημάνει.

Πηγή: protothema.gr

Shares