Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Λαβρόφ: Η Δύση επιχειρεί να δημιουργήσει ζώνη αστάθειας γύρω από τη Ρωσία

Σοβαρές καταγγελίες από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών περί απόπειρας υπονόμευσης της πολιτικής σταθερότητας της Ρωσίας από τη Δύση, αλλά και τη δημιουργίας μίας ζώνης αστάθειας γύρω από τη χώρα.

Η Δύση επιχειρεί να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα στη Ρωσία εν αναμονή και των εκλογών, κατήγγειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σημείωσε πως προτάσσονται ανυπόστατες κατηγορίες όσον αφορά, μεταξύ άλλων, στον φυλακισμένο Αλεξέι Ναβάλνι.
Η καμπάνια για τις εκλογές στη Ρωσία είναι αντιμέτωπη «με δύσκολες εξωτερικές συνθήκες» καθώς χώρες της Δύσης επιχειρούν να ασκήσουν επιρροή στην κατάσταση στη χώρα, είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια διαδικτυακού συνεδρίου.
«Οι δυτικοί πολιτικοί σχεδιαστές δεν κάνουν καμία προσπάθεια να κρύψουν ότι θέλουν να υπονομεύσουν την πολική σταθερότητα (σ.σ. στη Ρωσία). Καταφεύγουν σε ένα ευρύ φάσμα βρώμικων εργαλείων και ψευδών πληροφοριών και προβάλλουν αβάσιμες κατηγορίες για τον Ναβάλνι και το μαλαισιανό Boeing, που έπεσε στην Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014, για τους Σκριπάλ και πολλά άλλα πράγματα» κατήγγειλε.
Ο Λαβρόφ έκρινε, παράλληλα, πως η Δύση επιχειρεί να σχηματίσει μία ζώνη αστάθειας γύρω από τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας τη Λευκορωσία και τη Μολδαβία.
«Φυσικά, καταφεύγουν σε ψεύδη. Όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Επιχειρούν να σχηματίσουν μία ζώνη αστάθειας γύρω μας, αναγκάζοντας τους κοντινούς μας γείτονες, τα αδέλφια μας να κάνουν μία επιλογή “ή είστε με τη Δύση ή είστε με τη Ρωσία“. Θέλουν να επικρατήσουν στην περιοχή γύρω από τη χώρα μας, στρατιωτικά και οικονομικά» τόνισε.
Αυτή η πολιτική, όπως συμπλήρωσε, είχε χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία και τους τελευταίες μήνες η Δύση τεστάρει μεθόδους «επανάστασης» στη Λευκορωσία, ενώ ΗΠΑ και ΕΕ δημιουργούν «γεωπολιτική πάλη» στη Μολδαβία, προσέθεσε.
«Τώρα οι δυτικοί συνεργάτες μας επιχειρούν να επεκτείνουν την παρουσία τους, και της στρατιωτικής, περιμετρικά των συνόρων μας, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Ασίας και της Υπερκαυκασίας» κατέληξε.
sputniknews.gr
Shares