Πέμπτη , 1 Δεκεμβρίου 2022

Λαθρομετανάστες: Η Ελλάδα καλεί την ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες πρώτης υποδοχής

Το (λαθρο)μεταναστευτικό είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα της Ευρώπης με την Μεσόγειο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η Ελλάδα μέσω κοινής δήλωσης του μηχανισμού MED 5 καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών και να της βοηθήσει.

Σε κοινή τους δήλωση οι χώρες της MED 5, ως χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστευτικών ροών τονίζουν ανάμεσα στα άλλα πως «ο αριθμός των προσφορών για μετεγκατάσταση που έγιναν από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη αντιπροσωπεύει μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα του πραγματικού αριθμού των παράνομων αφίξεων που έχουμε δεχθεί μέχρι στιγμής φέτος. Επιπλέον, έως σήμερα ο μηχανισμός έχει καθυστερήσει να επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο του, να μετριάσει το βάρος στο οποίο είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι ως κράτη μέλη πρώτης γραμμής, καθώς μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί μόνο ένας μικρός αριθμός μετεγκαταστάσεων. Αυτό είναι ατυχές και απογοητευτικό, ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή που οι χώρες μας αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο μια μεταναστευτική ένταση που ασκεί πίεση στο σύστημα ασύλου και υποδοχής μας».

Την ίδια ώρα ζητούν ενταντικότερο έλεγχο των πλοίων στη Μεσόγειο και σεβασμό στις αρμοδιότητες των παράκτιων χωρών της Ευρώπης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «θεωρούμε ότι μια σοβαρή συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό αυτών των επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ότι όλα αυτά τα ιδιωτικά σκάφη τηρούν τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και άλλους ισχύοντες κανόνες και, ότι όλα τα κράτη αναλαμβάνουν την ευθύνη σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, είναι επείγουσα και απαραίτητη. Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Προεδρία να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την έναρξη αυτής της συζήτησης».

 

πηγή: newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares