Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Λάιεν κατά Ρωσίας: Δεν δεχόμαστε απειλές της ασφάλειάς μας!

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα αποδεχθεί ποτέ η Ρωσία να απειλεί την ασφάλειά της.

Οι δηλώσεις της έγιναν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο κοινοβούλιο του Καναδά και ενόψει της ενίσχυσης της υποστήριξης στην Ουκρανία.

«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ μια στρατιωτική δύναμη με αυτοκρατορικές φαντασιώσεις να στέλνει τα άρματα μάχης της να περάσουν διεθνή σύνορα», ανέφερε η κυρία φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Οτάβα.

Οι 27 «δεν θα αποδεχθούν ποτέ αυτή την απειλή εναντίον της ευρωπαϊκής ασφάλειας και εναντίον των ίδιων των θεμελίων της διεθνούς κοινότητάς μας», επέμεινε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αξίωσε «ακλόνητη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη» της Ουκρανίας και η Ρωσία να «πληρώσει για το έγκλημα» της «επίθεσης» που εξαπέλυσε, μετά την πρότασή της τον Νοέμβριο να ιδρυθεί ειδικό διεθνές δικαστήριο.

Την παραμονή της διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, η κυρία φον ντερ Λάιεν εξήρε τις Ουκρανές οι οποίες υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, λέγοντας πως παρά το ότι τους απαγορευόταν να συμμετέχουν σε μάχες προπολεμικά, «δεν νοιάστηκαν κι άρχισαν να κατατάσσονται στον στρατό ούτως ή άλλως».

«Αυτός δεν είναι πόλεμος μόνο εναντίον της Ουκρανίας. Είναι επίσης πόλεμος εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι πόλεμος εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών», υποστήριξε η Γερμανίδα, επευφημούμενη από μέλη του καναδικού κοινοβουλίου, αναφερόμενη σε κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί από τον ΟΗΕ, κατά τις οποίες «η Ρωσία χρησιμοποιεί τους βιασμούς και τη σεξουαλική βία στο πλαίσιο της στρατιωτικής στρατηγικής της στην Ουκρανία».

 

Αλλά οι Ουκρανές «αντεπιτίθενται», πρόσθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε καναδική στρατιωτική βάση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υποσχέθηκαν να στείλουν γεννήτριες στην Ουκρανία, που υφίσταται εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης εξαιτίας των επανειλημμένων ρωσικών επιθέσεων εναντίον του δικτύου παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού.

Ο κ. Τριντό ανακοίνωσε εξάλλου την παράταση ως τον Οκτώβριο της εκπαιδευτικής αποστολής καναδών στρατιωτικών του μηχανικού στην Πολωνία, που επρόκειτο να τερματιστεί σύντομα, καθώς και την ανάπτυξη εκπαιδευτών του ιατρικού σώματος.

Μετά την επίσκεψή της στον Καναδά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται στις ΗΠΑ, όπου θα την υποδεχθεί μεθαύριο Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

 

cnn.gr

Shares