Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Κυβερνήτης Καλίνινγκραντ: Πρότεινε πλήρη απαγόρευση στη διαμετακόμιση προϊόντων μεταξύ των χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Καλίνινγκραντ πρότεινε σήμερα την πλήρη απαγόρευση στη διαμετακόμιση προϊόντων μεταξύ των τριών χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας, σε απάντηση στον “αποκλεισμό” που έχει επιβάλει η Λιθουανία στον θύλακα.

“Ως αντίμετρο προτείνουμε την πλήρη απαγόρευση της διαμετακόμισης προϊόντων (περιλαμβανομένων όσων περνούν από τρίτες χώρες) μεταξύ των τριών χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας”, δήλωσε ο Αντόν Αλιχάνοφ.

Νωρίτερα σήμερα η Λιθουανία επέκτεινε τους περιορισμούς στη διέλευση από το έδαφός της προϊόντων από τη Ρωσία με προορισμό το Καλίνινγκραντ.

Από σήμερα απαγορεύεται η διαμετακόμιση από το λιθουανικό έδαφος προϊόντων όπως η ξυλεία, το αλκοόλ, τα χημικά με βάση το αλκοόλ και το τσιμέντο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τελωνειακής υπηρεσίας της Λιθουανίας.

Η Μόσχα προειδοποίησε την Παρασκευή τη Λιθουανία και την ΕΕ ότι θα υιοθετήσει “σκληρά μέτρα” εναντίον τους, αν δεν αποκατασταθεί “μέσα στις επόμενες ημέρες” η διαμετακόμιση κάποιων προϊόντων από και προς το Καλίνινγκραντ.

Ο ρωσικός θύλακας συνορεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία –χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ– και βασίζεται στη διέλευση από τη Λιθουανία για τη διέλευση των περισσότερων προϊόντων που λαμβάνει από τη Ρωσία. Η Λιθουανία έχει απαγορεύσει τη διαμετακόμιση αγαθών, από και προς τον θύλακα αυτό της Βαλτικής, επικαλούμενη τις κυρώσεις της ΕΕ. Η Ρωσία έχει δεσμευθεί να προβεί σε αντίποινα.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Shares