Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κυρώσεις – Τουρκία : Το Δεκέμβρη θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου το ενδεχόμενο ενεργοποίησης κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τις επιθετικές της κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ως προεδρεύων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα για να πει ότι μεταξύ των κρατών-μελών δεν υπάρχει ομοφωνία για σκλήρυνση της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Άγκυρα.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης προτίθεται να ζητήσει δράση από τους ομολόγους του για τις αναθεωρητικές κινήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια.

Πάντως, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis των τελευταίων τριών μηνών, τίθεται πλέον και από την Γερμανία και η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί θετική για τα ελληνικά συμφέροντα.

Στην τρέχουσα συγκυρία ωστόσο, στην ΕΕ οι διαφωνίες είναι πολλές για μια σειρά από ζητήματα κι αυτή η παράμετρος μπορεί να βάλει και το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Για παράδειγμα, στην ΕΕ δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και την ίδια ώρα η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού αποτελεί ένα ζήτημα αιχμής για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στο ευρωπαϊκό «πάρε-δώσε» που θα προηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, είναι πιθανό εκ των πραγμάτων να συσχετιστούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα από τις κυρώσεις στην Τουρκία μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο, πιέζουν για την ενεργοποίηση οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία και η σχετική συζήτηση φαίνεται ότι ωριμάζει ακόμη και για τους αργούς ρυθμούς λήψης αποφάσεων στις ΕΕ.

Τα άλλα θέματα της σημερινής ατζέντας των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Ο σημερινές συνομιλίες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ -μέσω τηλεδιάσκεψης- θα εστιαστούν στο αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών των Η.Π.Α., την κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Αιθιοπία. Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Εξωτερικών των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών, Riyad al-Maliki.

Shares