Παρασκευή , 21 Ιουνίου 2024

Κυρώσεις σε ένοπλες οργανώσεις στην Συρία που υποστηρίζει η Τουρκία επέβαλαν οι ΗΠΑ

Νέες κυρώσεις σε δυο ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις στη Συρία, που υποστηρίζονται από την Τουρκία επέβαλαν οι ΗΠΑ


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε χθες Πέμπτη κυρώσεις σε δυο ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις στη Συρία και τρία μέλη των ηγεσιών τους, προσάπτοντάς τους σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε πως οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στην Ταξιαρχία Σουλεϊμάν Σα, στον ηγέτη της Χουσέιν αλ Τζάσιμ και στον νεότερο αδελφό του Ουάλιντ αλ Τζάσιμ, καθώς και στη Μεραρχία Χάμζα και τον ηγέτη της Σάιφ Μπουλάντ Αμπού Μπακρ για σοβαρές παραβιάσεις σε βάρος κατοίκων της περιοχής Αφρίν, στη βόρεια Συρία.

«Αυτές οι ένοπλες οργανώσεις επέτειναν τα δεινά εξαιτίας του πολυετούς εμφυλίου πολέμου στη βόρεια Συρία και εμπόδισαν την ανάνηψη της περιοχής επιδιδόμενοι σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευάλωτων πληθυσμών», σύμφωνα με το κείμενο.

Οι κατηγορίες κατά της Ταξιαρχίας Σουλεϊμάν Σα
Η Ταξιαρχία Σουλεϊμάν Σα κατηγορείται για απαγωγές και εκβιάσεις πολιτών της Αφρίν, ιδίως Κούρδων. Κατά την Ουάσιγκτον, κούρδοι πολίτες υπέστησαν «διωγμούς, απαγωγές και άλλες καταχρήσεις» με αποτέλεσμα να «αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να καταβάλουν μεγάλα ποσά για την επιστροφή περιουσιών ή συγγενών τους».

Η Μεραρχία Χάμζα, που επίσης δρα στη βόρεια Συρία, κατηγορείται από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για απαγωγές, υπεξαίρεση περιουσιών και βασανιστήρια.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση
Αυτή η τελευταία οργάνωση διαθέτει «εγκαταστάσεις κράτησης» στις οποίες φυλακίζει «ανθρώπους που απαγάγει για παρατεταμένες περιόδου» και τα θύματα υφίστανται ιδίως «σεξουαλική κακοποίηση», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι πόροι που τυχόν διαθέτουν οι δύο οργανώσεις ή οι ηγέτες τους στην αμερικανική δικαιοδοσία θα παγώσουν και κάθε οικονομική δοσοληψία νομικών ή φυσικών προσώπων στις ΗΠΑ μαζί τους θα απαγορευθεί.

Οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία

Οι δύο οργανώσεις δραστηριοποιούνται υπό την «ομπρέλα» του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζεται από την Τουρκία και έχει αξιοποιηθεί από τη μεριά της για τη διαρκή άσκηση πίεσης και την τρομοκράτηση των Κουρδικών πληθυσμών που βρίσκονται στη Συρία, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή της Αφρίν. Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει ζητήσει επανειλημμένα και από τις ΗΠΑ και από τη Ρωσία το «πράσινο φως» για να μπορέσει να επιτεθεί, με τη συνεργασία τοπικών ένοπλων ισλαμικών οργανώσεων, και στις άλλες περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, χωρίς επιτυχία όμως. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τις ένοπλες κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία τους βασικούς τοπικούς συμμάχους τόσο για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους όσο και για να έχουν μια παρουσία στην περιοχή.

 

in.gr

Shares