Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

«Κυρίαρχοι των Αιθέρων»: Η Πολεμική Αεροπορία αναχαίτισε 1.496 τουρκικά αεροσκάφη από τις αρχές του χρόνου…

Πτήσεις αεροσκαφών πάνω από ακριτικές περιοχές περιλαμβάνει ο φετινός εορτασμός του προστάτη του Όπλου, Αρχαγγέλου Μιχαήλ – Δείτε βίντεο: Η αντίδραση των «γερακιών» της Πολεμικής Αεροπορίας στις τουρκικές παραβιάσεις…

«Κυρίαρχοι των Αιθέρων» είναι το μήνυμα της Πολεμικής Αεροπορίας, που έδωσε στη δημοσιότητα τηλεοπτικό σποτ, με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού του προστάτη του Όπλου, Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Κατά τη διάρκεια του φετινού 4ήμερου εορτασμού, από 7 έως 10 Νοεμβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων:

-Στατικές και φωτογραφικές εκθέσεις αεροσκαφών και μέσων σε όλες τις μονάδες

-Εκδηλώσεις αεραθλητικών σωματείων σε αεροπορικές βάσεις

-Πτήσεις αεροσκαφών πάνω από ακριτικές περιοχές και εκπαιδευτικές επισκέψεις από μαθητές λυκείων σε μονάδες της ΠΑ.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Open για την αντίδραση των ελληνικών «γερακιών» στις τουρκικές παραβιάσεις

 

Στις 7 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή της μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας κατά την οποία θα βραβευθούν οι βετεράνοι αεροπόροι της 335ης και 336ης μοίρας, που έλαβαν μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα τιμηθούν οι συγκεκριμένες μοίρες για την προσφορά τους στον πόλεμο.

Ο επίσημος εορτασμός θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, με δοξολογία στην αεροπορική βάση Δεκελείας, στο Τατόι.

Στις 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις των μαθητών/μαθητριών της Γ’ Λυκείου, με ελικοφόρα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου στην αεροπορική βάση Δεκελείας στο Τατόι, με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων έχουν προγραμματισθεί πτήσεις των ομάδων αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 Ζευς και T -6A TEXAN II Δαίδαλος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό:

Το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο αεροπορική επίδειξη της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους T-6A TEXAN II Δαίδαλος.

Την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου, αεροπορική επίδειξη των ομάδων αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 Ζευς και T -6A TEXAN II Δαίδαλος, και στη Λάρισα, αεροπορική επίδειξη της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 Ζευς.

Τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, στην παραλία Ηρακλείου Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί αεροπορική επίδειξη της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 Ζευς.

Κάθε ημέρα, οι επιδείξεις θα ξεκινούν στις 13:30.

Οι αεροπορικές βάσεις θα είναι επισκέψιμες για το κοινό τις εξής ημέρες και ώρες:

Από την Πέμπτη, 7 έως και την Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, από 09:00 έως 17:00.

Την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, από 13:00 έως 17:00.

Την ίδια ώρα, η πολυδιάστατη προσφορά της Πολεμικής Αεροπορίας προς το κοινωνικό σύνολο αναδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

-Το 2018 μεταφέρθηκαν 1.298 ασθενείς σε νοσοκομεία αστικών κέντρων και στο εξωτερικό, στη διάρκεια 803 αποστολών, κατά τις οποίες τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας συμπλήρωσαν 2.005,9 ώρες πτήσης.

-Το 2019 και μέχρι τις 28 Οκτωβρίου έχουν μεταφερθεί 1.069 ασθενείς σε νοσοκομεία αστικών κέντρων και στο εξωτερικό, στη διάρκεια 748 αποστολών με τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας να έχουν συμπληρώσει μέχρι στιγμής 1.825,9 ώρες πτήσης.

Στον τομέα της αεροπυρόσβεσης:

Το 2018 τα πυροσβεστικά αεροσκάφη εκτέλεσαν 747 εξόδους συμπληρώνοντας 1.600,9 ώρες πτήσης.

Το 2019 τα πυροσβεστικά αεροσκάφη εκτέλεσαν 1.197 εξόδους συμπληρώνοντας 2.560,2 ώρες πτήσης.

Τέλος, στον τομέα της έρευνας και διάσωσης:

-Το 2018 τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας εκτέλεσαν 122 αποστολές συμπληρώνοντας 183,7 ώρες πτήσης. Στη διάρκεια των αποστολών διασώθηκαν 19 άτομα από την Πολεμική Αεροπορία, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, ιδιωτικά πλοία κλπ, διασώθηκαν 209 άτομα, συνολικά.

Το 2019 και μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν εκτελέσει 89 αποστολές, συμπληρώνοντας 148,5 ώρες πτήσης. Στη διάρκεια των αποστολών διασώθηκαν 17 άτομα από την Πολεμική Αεροπορία, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, ιδιωτικά πλοία κλπ, έχουν διασωθεί, μέχρι στιγμής, 196 άτομα.

Εν τω μεταξύ, την εξέλιξη της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο καταδεικνύουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Όπως έγινε γνωστό:

– Το 2018, 1.775 τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως. Καταγράφηκαν 1.401 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 3.705 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, σε διάφορες περιοχές του Αρχιπελάγους. Καταγράφηκαν 47 πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από νησιά. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε 128 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Τα οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη ανήλθαν σε 196.

Το 2019 και μέχρι τον Σεπτέμβριο, 1.496 τουρκικά αεροσκάφη έχουν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης. Έχουν καταγραφεί 1.260 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 3.520 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου. Έχουν καταγραφεί 50 πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από νησιά. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε 267 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Τα τουρκικά αεροσκάφη έχουν ανέλθει στα 248.

protothema.gr

Shares