Τετάρτη , 25 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

Κύπρος: Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων για τουρκική βάση drones στο Λευκόνοικο

Ανακοίνωση εξέδωσε το ” Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων – FSF-MED”, καταδικάζοντας την πρόθεση της Τουρκικής Κυβέρνησης για την αναβάθμιση της βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στο παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου .

Ακολουθεί ανακοίνωση

Η πράξη αυτή, πέραν του ότι παραβιάζει την Συνθήκη και τους σχετικούς Κανονισμούς του “Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας – ICAO” και του  “Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Πτήσεων- EASA”, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια των εκατοντάδων χιλιάδων πτήσεων που χρησιμοποιούν  ετήσια το FIR Λευκωσίας και μεταφέρουν εκατομμύρια  πολίτες  από την Ευρώπη  και άλλες περιοχές του κόσμου…

Η παράνομη αυτή πράξη της Τουρκίας, προστίθεται στις πολλές άλλες παρανομίες της οι οποίες αναγνωρίζονται από όλους τους αρμόδιους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς , όπως επίσης και από τις Διεθνείς Επαγγελματικές και Εμπορικές Ομοσπονδίες που σχετίζονται με τον τομέα των αερομεταφορών.

Cyprus | Cyprus map, Cyprus, Map

Η θέση του Λευκονοίκου στην κατεχόμενη Κύπρο

Αναφέρεται χαρακτηριστικά η πρόσφατη Ετήσια Έκθεση της “Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πιλότων – IFALPA”, στην οποία αναδεικνύονται η σοβαροί κίνδυνοι στην ασφάλεια πτήσεων στο FIR Λευκωσίας λόγω της άρνησης της Τουρκίας να επικοινωνεί με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας, των παρεμβάσεων του παράνομου κέντρου ελέγχου της Τύμπου και των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Κύπρου από την Τουρκική πολεμική αεροπορία και των Τουρκικών drones.

Το FSF-MED προτίθεται να αποστείλει επιστολές προς όλους τους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, στις οποίες θα εκφράζει την ανησυχία του για τους κινδύνους και θα ζητά την παρέμβαση τους προς την Τουρκία, με στόχο η χώρα αυτή να συμμορφωθεί με τους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς ασφάλειας πτήσεων. Παράλληλα, το FSF-MED θα τονίζει στις επιστολές του, ότι σε περίπτωση δυστυχήματος ευθύνη δεν θα έχει μόνο η Τουρκία που παρανομεί αλλά και αυτοί που θα μπορούσαν να την αναγκάσουν να άρει τις παρανομίες της και δεν το έπραξαν.

Cemal Acar on Twitter: "Turkish Republic of Northern #Cyprus authorized Turkish Armed Forces to use abandoned Geçitkale Airport as a drone base. Geçitkale originally was built as a airbase with NATO standarts,

O αεροδιάδρομος και οι κτιριακές εγκαταστάσεις (στο βάθος) του αεροδρομίου

Παράλληλα, το FSF-MED εκφράζει την απογοήτευση του γιατί, σε αντίθεση με άλλα λιγότερο σημαντικά θέματα, το θέμα των Τουρκικών παρανομιών στον Εθνικό Εναέριο Χώρο και FIR της Κύπρου παραμένει υποβαθμισμένο χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη στρατηγική . Και τούτο, παρά το γεγονός ότι ο Εθνικός Εναέριος Χώρος αποτελεί σημαντικότατο στοιχείο της Εθνικής Κυριαρχίας της Κύπρου και παράλληλα δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι στην ασφάλεια πτήσεων.

Τονίζεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν έχει αποδειχθεί, ότι οι Διεθνείς Οργανισμοί επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα ασφάλειας πτήσεων , αφού τέτοια θέματα δε αφορούν μόνο την Κύπρο, αλλά και την ασφάλεια δεκάδων εκατομμυρίων ατόμων, και κατ’ επέκταση δημιουργεί θεσμικές και προσωπικές ευθύνες για τους ίδιους.

Πηγή: SigmaLive

Του ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares