Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Κύπρος: Καμία απάντηση Αναστασιάδη στις επιστολές Τατάρ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν βιάζεται και δεν έχει αποφασίσει ακόμα πότε θα απαντήσει στις επιστολές του Ερσίν Τατάρ οι οποίες ως γνωστό είχαν σταλεί την 1η και την 8η Ιουλίου μέσω Νέας Υόρκης.

Αυτό που μας έχει λεχθεί, και χθες, από κυβερνητικής πλευράς είναι πως ακόμα δεν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τις απαντήσεις Αναστασιάδη προς Τατάρ.

Οι επιστολές Τατάρ, στις οποίες περιλαμβάνονταν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αποσκοπούν σε διάλογο ανάμεσα σε δύο κράτη και κινούνται εκτός του καθορισμένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Η Κυβέρνηση με την παραλαβή των επιστολών είχε καταγράψει την αρνητική της θέση παραπέμποντας στις απαντήσεις που θα σταλούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή (πηγή ΚΥΠΕ), ανέφερε όχι δεν έχει ακόμα λάβει απάντηση στις προτάσεις που υπέβαλε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά στις 1 και 8 Ιουλίου. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επανέλαβε ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές». Εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι με τα ΜΟΕ που προτείνει η ε/κ πλευρά επιδιώκει να επεκτείνει την κυριαρχία τής «ε/κ διοίκησης» και στο ψευδοκράτος.

Υπενθύμισε ότι οι δικές του προτάσεις αφορούν τους υδρογονάνθρακες, τον ηλεκτρισμό, τις ΑΠΕ, το νερό, την αποναρκοθέτηση και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτές οι προτάσεις θα συμβάλουν στη δημιουργία συνθηκών ενός κοινού εδάφους για μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι «όσο κυρίαρχη είναι η ε/κ πλευρά, άλλο τόσο είναι και η “τδβκ”», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.

«Ο ηγέτης της ε/κ διοίκησης, Νίκος Αναστασιάδης είναι ρεαλιστής, εάν πρόκειται να υπάρξει μια εξέλιξη που θα ωφελήσει το μέλλον της Κύπρου και των δύο λαών, θα πρέπει να κοιτάξει τις συνθήκες της Κύπρου και τα νόμιμα δικαιώματα και ανησυχίες της Τουρκίας σε αυτή τη γεωγραφία. Γιατί κανείς δεν μπορεί να επιτύχει μια βιώσιμη συμφωνία εδώ και να αποκλείει την Τουρκία. Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό κράτος σε αυτήν την περιοχή, μόλις 40 μίλια από εδώ».

Σε μια συμφωνία, και η Τουρκία πρέπει να δώσει την έγκρισή της, πρόσθεσε. «Αυτά θα συνεχίσω να τα λέω στον Αναστασιάδη. Εάν αυτοί (οι Ε/κ) δεν το δουν αυτό, δεν το καταλάβουν καλά και συνεχίσουν να εξαπατούν τον εαυτό τους, δεν θα καταλήξουμε ποτέ σε συμφωνία στην Κύπρο» είπε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε επίσης ότι τα ΗΕ πρέπει να σεβαστούν τη νέα πολιτική (της λύσης δύο κρατών) που προωθεί ο ίδιος με την στήριξη της Τουρκίας και σημείωσε ότι για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν ζητήθηκε και η έγκριση των Τ/κ. Παρέπεμψε στην έκθεση Μπραχίμι το 2000 για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, όπου περιέχονταν -όπως είπε- η φράση πως θα πρέπει να λαμβάνεται η έγκριση και των δύο πλευρών. Η ε/κ πλευρά επιμένει σε μια ομοσπονδιακή λύση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, κατέληξε.

newsbomb.gr

Shares