Πέμπτη , 6 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Κύπρος – Ισραήλ: Ετοίμασαν χάρτη πορείας για τα κοιτάσματα «Αφροδίτη» και «Ισάι»

Tη συνέχιση της διαδικασίας που ακολουθείται για το ζήτημα των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Ισάι», με στόχο τη ταχεία επίλυσή του, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης της Υπουργού Ενέργειας του Κράτους του Ισραήλ στην Κύπρο Karine Elharrar και η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.

Οι ομάδες εργασίας έχουν σημειώσει πρόοδο στις βασικές πτυχές και έχουν αναπτύξει έναν χάρτη πορείας για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν αισιοδοξία σχετικά με τις πιθανότητες διευθέτησης του ζητήματος και ενθάρρυναν τις εμπλεκόμενες εταιρείες να συνεχίσουν τον δικό τους διάλογο.

Η Υπουργός Ενέργειας κα Πηλείδου ανέφερε: «Κύπρος και Ισραήλ μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, διαφοροποιώντας έτσι και τις πηγές και διαδρομές ενέργειας προς την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δύο Υπουργεία Ενέργειας έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις που οδηγούν σε αμοιβαία επωφελή διευθέτηση του ζητήματος των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Ισάι», τόσο όσον αφορά στη σχετική διμερή συμφωνία όσο και για τους όρους εντολής για τον εμπειρογνώμονα που θα οριστεί από τις δύο χώρες. Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν με δομημένο τρόπο τις επόμενες εβδομάδες».

Η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ κα Elharrar ανέφερε: «Υπό το πρίσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και των αυξανόμενων αναγκών της Ευρώπης για φυσικό αέριο, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον μας και οι δύο πλευρές να επισπεύσουν τις εργασίες τους για μια ταχεία, διαφανή και δίκαιη διευθέτηση. Η μεταξύ μας εμπιστοσύνη και η συνέχιση της γόνιμης συνεργασίας μας στους διάφορους τομείς είναι πολύ σημαντική και για τα δύο μέρη».

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares