Τετάρτη , 25 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Κυπριακό – Άγκυρα: «Οι θέσεις της ΕΕ είναι εκτός πραγματικότητας»

Κυπριακό - Άγκυρα: «Οι θέσεις της ΕΕ είναι εκτός πραγματικότητας»

Μετά και την προκλητική επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στα Κατεχόμενα, για τον εορτασμό της «ίδρυσης» του «ψευδοκράτους», με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή του ανακοίνωση, να πραγματοποιεί σφοδρή επίθεση στις Βρυξέλλες, έχουμε και την επαναφορα του Κυπριακού ζητήματος…

Σκληρές τοποθετήσεις εκ μέρους της Άγκυρας, συμπληρώνουν τις δηλώσεις του ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αναφορικά με την «επόμενη μέρα» στο Κυπριακό, υπό το φόντο των πρόσφατων γεγονότων στα Βαρώσια και τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες.

Κυπριακό - Άγκυρα: «Οι θέσεις της ΕΕ είναι εκτός πραγματικότητας»

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι, οι απόψεις που εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για το θέμα της επίλυσης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και του Κυπριακού στις 15 Νοεμβρίου, καταδεικνύουν πόσο μακριά από τις πραγματικότητες του νησιού είναι η ΕΕ και ότι αγνοεί την ελεύθερη βούληση των Τ/Κ η οποία εκφράστηκε μέσα από την κάλπη.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Τα μέρη του Κυπριακού είναι ξεκάθαρα. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση είναι δυνατή μόνο εάν ληφθεί ως βάση η βούληση των δύο ‘λαών’ στο νησί που είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού. Η ΕΕ η οποία έχει αποκτήσει την συνήθεια να αγνοεί την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τ/Κ, τώρα τολμά να απορρίπτει τη βούληση του ‘Τ/κ’ λαού για λύση.

Η ΕΕ η οποία δεν αναφέρεται στον ‘Τ/κ λαό’ σε καμιά από τις δηλώσεις της και που έχει επιβραβεύσει την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ με ένταξη, που δεν έχει εκπληρώσει καμιά από τις υποσχέσεις της στους Τ/Κ, δεν αναμένεται να συμβάλει στη λύση».

“Πάτησε” στην κατεχόμενη Κύπρο για ”πικνίκ” ο Ερντογάν και ο ”Γκρίζος Λύκος” Μπαχτσελί

Οι «εκλογές» στα Κατεχόμενα και η «θυματοποίηση»

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:

«η απόφαση που έλαβε η τδβκ για τα Βαρώσια και την οποία στήριξε πλήρως η Τουρκία, στοχεύει όχι στην πρόκληση νέας θυματοποίησης αλλά στην κατάργηση της παρούσας θυματοποίησης».

Στη συνέχεια τονίζει ότι:

«Οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Με τον ίδιο τρόπο, οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερβαίνουν τη βούληση του ‘λαού’. Στις τελευταίες ‘εκλογές’ βούληση του ‘Τ/κ λαού’ διαμορφώθηκε για να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης των δύο κρατών», αναφέρεται.

Όλοι, προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ,

«συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, πρέπει να σέβονται αυτή την βούληση. Το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης δοκιμάστηκε για 50 χρόνια στην Κύπρο, και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα επειδή η Ε/κ πλευρά δεν βλέπει τον ‘Τ/κ λαό’ ως ισότιμο εταίρο και δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία».

«Εάν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, πρέπει πρώτα να λάβει υπόψη την ύπαρξη και τη βούληση του ‘Τ/κ λαού’ και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζοντας με τον πιο σαφή τρόπο τις θέσεις του για το Κυπριακό.

Ερντογάν: Το «παιχνίδι» του Σουλτάνου στις «πλάτες» της Ελλάδας και της Δύσης

Με πληροφορίες από: Philenews/ΚΥΠΕ – Φωτογραφία Reuters

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares