Πέμπτη , 6 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Κυπριακή ΑΟΖ: Το στρατηγικό πλάνο της Λευκωσίας για να «αναχαιτίσει» τον «Πορθητή»…

Το ενεργειακό «παιχνίδι» στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζεται με την Τουρκία να επιδιώκει να «παγιώσει» τις θέσεις της και τις αξιώσεις της στην περιοχή, με πρωταγωνιστή το γεωτρύπανο «Πορθητή», που αναμένεται να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε απόσταση δεκάδων ναυτικών μιλίων από την Πάφο.

Η αντίδραση της Λευκωσίας «εκφράζεται» με διπλωματικά και νομικά μέσα προκειμένου να αναχαιτίσει την τουρκική προκλητικότητα και στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύει να «βγάλει στη σέντρα» τον «Πορθητή» ενώπιον τόσο στη σύνοδο των MED-7 όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ειδικότερα, η Κύπρος εξετάζει όλα τα μέτρα και προχωρεί με κάθε διπλωματικό και νομικό «όπλο» που κατέχει προκειμένου να αντιμετωπίσει την τούρκικη παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, γνωρίζοντας ωστόσο πως  ο Ερντογάν δεν θα υποχωρήσει από το στρατηγικό πλάνο του, σε περίπτωση μη επιβολής κυρώσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκτός από την Σύνοδο των MED-7, «κοιτάζει» και την  Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 20 Ιουνίου,  έχοντας στο «χέρι του» την έκθεση προόδου της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προκειμένου να πιέσει την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Ο «Πορθητής» στην ατζέντα των MED-7

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προκλητικές ενέργειες του «Πορθητή» αναμένεται να τεθούν στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου των Μεσογειακών Κρατών Μελών της ΕΕ «MED7», που θα πραγματοποιηθεί στη Βαλέτα της Μάλτας στις 14 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό οι ηγέτες των MED-7 θα ενημερωθούν εξελίξεις με τις τούρκικες παραβιάσεις τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην νεκρή ζώνη στη Δένεια, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ελπίζει σε μία ισχυρή δήλωση των «7» , επαναλαμβάνοντας την ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να υπάρξει συλλογική απάντηση της ΕΕ στις 20 Ιουνίου.

Να υπενθυμίσουμε πως, στο προηγούμενο «MED7», που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στις 30 Ιανουαρίου, οι 7 ηγέτες έστειλαν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία τόσο για το Κυπριακό, όσο και για τα ενεργειακά, υποστηρίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Συνεχίζει ακάθεκτος ο «Πορθητής»

Παρά τα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει ο «Πορθητής» με την φυγή προσωπικού που εργάζονταν στα νορβηγικά υποστηρικτικά σκάφη, καθώς και την έλλειψη εξοπλισμού, παραμένει αγκυροβολημένος και «ατάραχος» στα νερά της Κύπρου.

Η Τουρκία δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω και συνεχίζει να εξαγγέλλει γεώτρηση τόσο με τον «Πορθητή», όσο και με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» που αναμένεται στην Κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο διάστημα.

Επίσης, η Τουρκία ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι θα προχωρήσει σε έρευνες γεωτρήσεων στα οικόπεδα 1, 8, 9, 12, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ μετά από τις παράνομες άδειες που παραχώρησε το ψευδοκράτος στην τούρκικη κρατική Εταιρεία ΤΡΑΟ.

Παράλληλα, ο «Πορθητής» εκτός απροόπτου θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα και με την navtex που εξέδωσε η Τουρκία.

Πηγή: Offsite

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares