Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κύμα παραιτήσεων από κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο αυτή τη στιγμή

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κύμα παραιτήσεων σε όλον τον κόσμο .

Μετά τη Ιταλία , κυβερνητική κρίση περνάει και η Ολλανδία ,Εσθονία. Μια κυβέρνηση μετά την άλλη καταρρέει.

Η Ιταλία περνάει πολιτική κρίση. 

Σε πολιτική κρίση εισέρχεται η Ιταλία, καθώς ο Τζουζέπε Κόντε ψάχνει τον τρόπο για να σώσει την κυβέρνησή του και να μην καταρρεύσει, μετά την αποχώρηση των κυβερνητικών εταίρων του.

Ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί του κόμματός του παραιτούνται από την κυβέρνηση, κατηγορώντας τον Κόντε ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Αν και το κόμμα του Ρέντσι Italy Alive είναι μικρό, ο Κόντε στηριζόταν σε αυτό για να διατηρήσει την εξουσία του.

Η παραίτηση των υπουργών του Ρέντσι σημαίνει ότι ο Κόντε χάνει την πλειοψηφία στο ιταλικό κοινοβούλιο. Η La Repubblica αναφέρει ότι την επόμενη εβδομάδα ο Κόντε αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή.

Η απόφαση του Ρέντστι πυροδοτεί μια σημαντική κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, η οποία μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή και εβδομάδες, και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει λύση για έξόδο από αυτή. Πριν προβεί σε άλλες κινήσεις, ο Κόντε θα πρέπει να αποδεχθεί επίσημα τις παραιτήσεις των δύο υπουργών του Ρέντσι, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η Ιταλία μετά την παραίτηση 2 υπουργών | Business Daily

Πώς μπορεί να μείνει στην εξουσία ο Κόντε
Οπως μεταφέρει και το Bloomberg ο Κόντε έχει και άλλους δρόμους για να παραμείνει στην εξουσία μετά την παραίτηση των υπουργών του.

Θα μπορούσε να επιδιώξει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης με την υποστήριξη κομμάτων πέραν αυτών που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του καθώς και ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα έπρεπε να στηριχθεί σε δυνάμεις όπως το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Ο Κόντε έχει συμφωνήσει με τον πρόεδρο Ματαρέλα να καθυστερήσει τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης μέχρι να να περάσει η νέα νομοθεσία για το έλλειμμα, σύμφωνα με τη La Repubblica.

Θα μπορούσε ακόμη να παραιτηθεί ο Κόντε, και να δοθούν νέες διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κόντε.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα, ο ρόλος του οποίου περιλαμβάνει την ευθύνη της διαφύλαξης της πολιτικής σταθερότητας θα μπορούσε ακόμη να διορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Ο διορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να δώσει στον Κόντε χρόνο για να οργανώσει καλύτερα μια προεκλογική εκστρατεία.

Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα, μια ευρεία συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων κομμάτων συνασπισμού και πιθανότατα κεντροδεξιών δυνάμεων να προσπαθήσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση υπό τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Οι πρόωρες εκλογές, παρά το ρίσκο, φαίνονται σαν μια απομακρυσμένη πιθανότητα προς το παρόν. Ο Ματαρέλα, ο οποίος είναι αυτός που έχει και την εξουσία να προκηρύξει εκλογές λέγεται ότι είναι απρόθυμος να δει τη χώρα του να οδηγείται στις κάλπες εν μέσω πανδημίας. «Οι πρόωρες εκλογές, το χειρότερο σενάριο για τους επενδυτές, παραμένουν απίθανες σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Lorenzo Pregliasco, πολιτικός αναλυτής στο YouTrend.

Ολλανδία -Παραίτηση κυβέρνησης

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία, όπου διεξάγονται εκλογές στις 17 Μαρτίου. Οι εξελίξεις πυροδοτήθηκαν από την αποκάλυψη σκανδάλου στο οποίο εμπλέκονται στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης των Εργατικών..

Είναι η πρώτη φορά μετά το 2012 που οδηγείται σε παραίτηση μια εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ολλανδία – έστω κι αν αυτό συμβαίνει μόλις δύο μήνες πριν τις προγραμματισμένες για τις 17 Μαρτίου βουλευτικές εκλογές. Έτσι, μετά την Ιταλία όπου η κυβέρνηση είναι έωλη μετά την αποχώρηση από αυτήν του κόμματος του Ματέο Ρέντσι, μία ακόμη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα του «πυρήνα» της, εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής κρίσης.

Ολλανδία : Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ρούτε υπό το βάρος του σκανδάλου | tovima.gr

Η εξέλιξη αυτή, σε περίοδο πανδημίας, δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα εκδηλωθούν και σε άλλες χώρες, μόλις παρέλθει η κορύφωση της πανδημίας και επιστρέψει η – μερική έστω – κανονικότητα, καθώς τότε οι πάντες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη ζοφερή πραγματικότητα. Θα αναγκαστούν δε να την αντιμετωπίσουν χωρίς να υπάρχει πλέον το δίχτυ ασφαλείας που έχουν απλώσει σήμερα κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.

Οι πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας έχει αρχίσει, άλλωστε, να γίνεται ορατή παντού. Ακόμη και στη Γερμανία, όπου η «γκρίνια» σε πολιτικό επίπεδο έχει ενταθεί. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και αύριο εκλέγεται ο νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ επίκειται η μεγάλη μάχη για τον ή την υποψήφιο για την καγκελαρία, στις εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου.

Το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις
Το σκάνδαλο έχει σχέση με τις επιδοτήσεις που αφορούν την μέριμνα ανήλικων παιδιών, καθώς η διαχείριση που έγινε έχει οδηγήσει στα όρια της απόγνωσης και της οικονομικής καταστροφής χιλιάδες οικογένειες, κυρίως φτωχές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έρευνα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, περίπου 10.000 οικογένειες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σημαντικά ποσά στο κράτος, αφού πρώτα κατηγορήθηκαν αδίκως για διαφθορά.

Σύμφωνα με την επιτροπή, επρόκειτο για «άνευ προηγουμένου αδικία», η οποία οδήγησε ανθρώπους στην ανεργία και την πτώχευση, ενώ προκάλεσε και διαζύγια. Ήδη, μάλιστα, η υπόθεση έχει προκαλέσει την παραίτηση του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών, ο οποίος έχει άμεση εμπλοκή στην υπόθεση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα συνεχίσει να ασκεί υπηρεσιακά τα καθήκοντά της μέχρι τις εκλογές, επικεντρώνοντας τη δράση της κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εσθονία: Παραίτηση του πρωθυπουργού λόγω υπόθεσης διαφθοράς

Την παραίτησή του υπέβαλε και  ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας υπό το βάρος σκανδάλου που ταλανίζει το κόμμα του.

Ο κ. Ράτας, πρωθυπουργός στη χώρα της Βαλτικής από το 2016, ενημέρωσε την Πρόεδρο της Εσθονίας για την απόφασή του να παραιτηθεί καθώς το Κόμμα του Κέντρου έχει εμπλακεί σε υπόθεση ύποπτης χρηματοδότησης ενός οικιστικού σχεδίου στην πρωτεύουσα Ταλίν.

Εσθονία: Παραίτηση του πρωθυπουργού λόγω υπόθεσης διαφθοράς

Το σχέδιο ανάπτυξης ακινήτων έλαβε ένα αμφιλεγόμενο κρατικό δάνειο, που προκάλεσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης της χώρας.

Ανακοινώθηκε πως  το κόμμα του κ. Ράτας  ερευνάται ως ύποπτο για συμμετοχή στο σχέδιο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό στην Εσθονία. Στην πολύωρη συνεδρίαση των ανώτερων στελεχών του κεντρώου κόμματος που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 13/01/2021 αποφασίστηκε η αποχώρηση του κ. Ράτας από την πρωθυπουργία.

Πλέον εναπόκειται στην Εσθονή Πρόεδρο Κέρστι Κάλιουλαιντ να ορίσει τον νέο πρωθυπουργό της χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ράτας και το κόμμα του ηττήθηκαν στις εκλογές του 2019 από το κεντροδεξιό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, που όμως δεν αποκόμισε αυτοδυναμία. Έτσι ο κ. Ράτας κατόρθωσε να παραμείνει στην πρωθυπουργία δημιουργώντας μια ανορθόδοξη πολιτική συμμαχία που αποτελείτο από το κόμμα του, το συντηρητικό Κόμμα της Πατρίδας και το ακροδεξιό EKRE.

Ωστόσο εκτιμάται πλέον ότι μετά το νέο σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να ενέχεται το Κόμμα του Κέντρου, είναι πιθανότερο να δημιουργηθεί κυβέρνηση από το κεντροδεξιό κόμμα που κέρδισε τις προπέρσινες εκλογές. Σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο κ. Ράτας προτείνει να τον διαδεχθεί η πρόεδρος του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, Κάγια Κάλας.

Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2023.

Πηγή: iefimerida.gr , Reuters, Euronews,tanea.gr

Shares