Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Κύμα κακοκαιρίας τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου – Πώς επηρεάζει το αέρινο τείχος στη Σκανδιναβία

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού θα καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου, με απότομη πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη δυτική Ελλάδα και την ανατολική νησιωτική χώρα ενώ θα ξεκινήσουν από την Κυριακή.

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποίησε για τις περιοχές του Ιονίου πως χρειάζονται προσοχή, καθώς θα υπάρξουν κατά τόπου κάποια έντονα φαινόμενα. Μάλιστα, κάποιες βροχές αναμένεται να δει και το βράδυ της Πέμπτης η Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη βροχές ενδέχεται να πέσουν το πρωί.

Ο καιρός θα παραμείνει άστατος στη δυτική Ελλάδα την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ την Κυριακή οι βροχές θα δυναμώσουν στα δυτικά και θα επεκταθούν στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, όπως και στο Αιγαίο.

Τη Δευτέρα δυνατές βροχές θα έχει σχεδόν όλη η χώρα, ενώ κάποια ορεινά στην βόρεια Ελλάδα θα δουν και χιόνια.

Όπως εξήγησε ο Σάκης Αρναούτογλου, το αέρινο τείχος στη Σκανδιναβία, θα στέλνει όλα τα συστήματα που έρχονται από τον Ατλαντικό προς την περιοχή μας και έτσι μέχρι τις 25 Νοεμβρίου (όπως δείχνει και ο χάρτης χιονιού-βροχής που παρουσίασε στο δελτίο) η Ελλάδα θα δει αρκετά ύψη βροχής.

Τρία «κύματα» κακοκαιρίας μέχρι και την Κυριακή

Τρία διαδοχικά «κύματα» κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσουν τη χώρα, με τους μετεωρολόγους να απευθύνουν σοβαρή προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα. Αρχής γενομένης από την Πέμπτη καταιγίδες θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά και μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν εξαπλωθεί στα 3/4 περίπου της επικράτειας αφήνοντας στην ουσία εκτός τα νοτιότερα θαλάσσια τμήματα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, η δυτική χώρα θα επηρεαστεί σημαντικά, ενώ το πέρασμα από τον υπόλοιπο ηπειρωτικό κορμό αν και γρήγορο δείχνει και αυτό να έχει τους κινδύνους του σε τοπικό επίπεδο.

Προσοχή χρειάζεται και το ανατολικό Αιγαίο όπου και θα αποδυναμωθεί το πρώτο «κύμα» κακοκαιρίας.

Την Παρασκευή τα έντονα φαινόμενα θα εστιάζονται στο ανατολικό Αιγαίο με ένα νέο κύμα ισχυρών βροχών – καταιγίδων να ξεκινά και πάλι προς το απόγευμα στα βορειοδυτικά. Αυτό το «κύμα» μέσα στο Σάββατο θα απασχολήσει κυρίως τα δυτικά, σε δεύτερο βαθμό το ανατολικό Αιγαίο ενώ θα εμφανίσει τάσεις διάλυσης – εξασθένισης όταν έρθει αντιμέτωπο με την οροσειρά της Πίνδου.

Την Κυριακή εκτεταμένη κακοκαιρία φαίνεται να απασχολεί το σύνολο της χώρας από τα βορειοδυτικά με πολύ ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους ακόμη και χιόνια σε βουνά. Μια κακοκαιρία που θα μας θυμίσει προχωρημένο Φθινόπωρο που θα «ξεδιψάσει» από τη μια μεγάλες εκτάσεις που περιμένουν πως και πως τις βροχές, από την άλλη όμως πιθανόν να φέρει και προβλήματα.

Η ανάρτηση Μαρουσάκη στο facebook

 

 

Ο καιρός έως και την Κυριακή

Για αύριο Πέμπτη, στα δυτικά προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που βαθμιαία στα βόρεια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή, στα δυτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα στα βορειοδυτικά.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Αντίστοιχη θα είναι το σκηνικό του καιρού και το Σάββατο όπου στη δυτική Ελλάδα και την ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από τις μεσημβρινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Τέλος, την Κυριακή, αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα ηπειρωτικά και τα ανατολικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στο Ιόνιο τοπικά 7 όπου αναμένεται να στραφούν σε βορείων διευθύνσεων απο το απόγευμα και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

 

πρωτο θεμα

Shares