Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Κτίρια καρυδότσουφλα προδίδουν τις κατασκευαστικές ατασθαλίες στην Τουρκία

«Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτή την περίπτωση είχαμε πλήρη κατάρρευση των κτιρίων (pancake collapse)», λέει ο καθηγητής, Ίαν Μέιν στον Guardian.


Ο αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων μετά τη διπλή σεισμική δόνηση της Δευτέρας στην Τουρκία, εγείρει μεγάλα ερωτηματικά για τα φτωχά κατασκευαστικά στάνταρντ των κτιρίων της.

Το αξιοπρόσεχτο είναι ότι η Τουρκία έχει στηρίξει επί μακρόν την ανάπτυξη της κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.

Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, η γειτονική χώρα εισήγαγε νέους κανονισμούς κατασκευής κτιρίων, με κορυφαία απαίτηση την αντισεισμικότητα τους, αμέσως μετά τον σεισμό στο Ιζμίτ το 1999, που άφησε πίσω του 17.000 νεκρούς.

Πολλά θύματα για μεγάλα κέρδη
Σαφώς και σε μια χώρα που τα περισσότερα κτίρια ανεγείρονται παράνομα -με την ανοχή της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού τα σχετικά κέρδη για την Τουρκία ανέρχονται σε 3δισ. δολάρια- οι κανονισμοί δεν τηρούνται.

Αλλά ακριβώς σε αυτό και όχι στην επιφανειακή φύση του με τη «μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (EMSC), οι ειδικοί χρεώνουν τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων του.

«Ο νούμερο ένα παράγοντας είναι η ποιότητα των κτιρίων», ανέφερε στο περιοδικό Scientific American ο Ρος Στέιν, επικεφαλής της εταιρείας μοντελοποίησης καταστροφών Temblor.

Το ίδιο παλιά και νέα κτίρια
«Κάποια από τα κτίρια απλά κατέρρευσαν στο έδαφος και κάποια άλλα, αυτά με τους πολλούς ορόφους, έπεσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα», δήλωσε ο δρ. Χένρι Μπανγκ, γεωλόγος και ειδικός στη διαχείριση κρίσεων στο σχετικό τμήμα του πανεπιστημίου Μπόρνμουθ.

«Αυτό αποδεικνύει ότι τα περισσότερα εξ αυτών δεν διέθεταν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για τη διατήρηση της σταθερότητας τους στη διάρκεια ενός σεισμού», συνέχισε.

«Τα κτίρια των οποίων οι τοίχοι έπεσαν στο έδαφος είναι πιθανότατα παλαιότερα και έγιναν με αδύναμα κατασκευαστικά υλικά. Τα πολυώροφα κτίρια, που έπεσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα, δεν κατασκευάστηκαν με τις απαιτούμενες αντισεισμικές προϋποθέσεις», εξήγησε ο ίδιος.

Τι είναι το pancake collapse
Στο ίδιο κλίμα και ο καθηγητής της σεισμολογίας και ορυκτών πόρων στο πανεπιστήμιο του Εδιβούργου, Ίαν Μέιν, ο οποίος είπε στη βρετανική εφημερίδα τα εξής:

«Κοιτάζοντας κάποιες από τις φωτογραφίες των κατεστραμμένων κτιρίων, είναι προφανές ότι τα περισσότερα εξ αυτών δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν δυνατούς σεισμούς. Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτή την περίπτωση είχαμε πλήρη κατάρρευση τους (pancake collapse)».

«Αυτό συμβαίνει όταν οι τοίχοι και τα πατώματα δεν είναι καλά δεμένα μεταξύ τους και ο κάθε όροφος πέφτει οριζόντια πάνω σε αυτόν που βρίσκεται από κάτω του, δημιουργώντας ένα σωρό από συντρίμμια χωρίς κενά μεταξύ τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα περιθώρια για την ανεύρεση επιζώντων είναι λιγοστά», καταλήγει ο ίδιος.

 

in.gr

Shares