Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία και μετά «τσουχτερά» πρόστιμα – Πότε ξεκινάει η ανάρτηση σε Αθήνα….

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση της σιωπηρής παράτασης, που είχε δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στη συλλογή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο.

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 θα ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους δε δηλώσουν έγκαιρα την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου καθώς και τον χρόνο καθυστέρησης.

Σύμφωνα με Τα Νέα, μέσα στους στους πρώτους μήνες του 2020 αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα για το τι θα γίνει με τις πέντε συμβάσεις που έχουν μπλοκάρει εξαιτίας δικαστικών διενέξεων των αναδόχων.

Οι συγκεκριμένες συμβάσεις αντιπροσωπεύουν το 7% των δικαιωμάτων και αντιστοιχούν στο 6,3% της έκτασης της χώρας.

Αφορούν τις περιοχές: Θεσπρωτία – Κέρκυρα, Κυκλάδες, Ρέθυμνο, Χανιά και το μισό Ηράκλειο της Κρήτης.

Πότε ξεκινά η ανάρτηση σε Αθήνα

Έως τις 4 Φεβρουαρίου θα διαρκέσει η ανάρτηση στον Βόλο, η οποία ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου 2019, ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά η ανάρτηση για τον Δήμο της Αθήνας.

Σειρά παίρνουν: η Κάτω Αχαΐα / Ρίο στις 3 Μαρτίου 2020, οι Δήμοι Σίνδου, Χαλάστρας, Αγίου Αθανασίου – Θεσσαλονίκη στις 17 Μαρτίου, η Αμαλιάδα στις 22 Μαρτίου, οι περιοχές Κιάτου και Βέλου της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κορινθίας την 1η Απριλίου, η ΠΕ Μαγνησίας (Τσαγκαράδα) στις 2 Μαΐου, το Σχηματάρι, η Νέα Αρτάκη (ΠΕ Εύβοιας) στις 27 Μαΐου, η Ακράτα ΠΕ Αχαΐας την 1η Ιουνίου και την 1η Ιουλίου 2020 η Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, η Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο.

Στη φάση της ανάρτησης, που διαρκεί δύο μήνες, οι ιδιοκτήτες πρέπει να ελέγξουν πως έχει καταγραφεί η περιουσία τους κι αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπωθούν οι απαραίτητες αντιρρήσεις.

Η διαφορά με την προ ανάρτηση είναι ότι σε αυτό το στάδιο οι αντιρρήσεις και οι αλλαγές γίνονται από αρμόδιες επιτροπές. Έτσι, όσο προχωρούν τα στάδια τόσο μεγαλώνουν και οι δυσκολίες για τους «αμελείς» ιδιοκτήτες.

 

newsbomb

Shares