Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023

Κρυπτονομίσματα: Νέο ρεκόρ συναλλαγών μαύρου χρήματος το 2022

Οι συναλλαγές που σχετίζονται με οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις αναλογούσαν στο 44% επί του συνόλου όλων των περυσινών συναλλαγών.

Το 2022 ήταν μια χρονιά στην οποία η αγορά κρυπτονομισμάτων σχεδόν κατέρρευσε, εντούτοις η αξία των παράνομων συναλλαγών με αυτά σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ. Η περυσινή χρονιά προκάλεσε ευρείας κλίμακας ζημιές στους επενδυτές σε κρυπτονομίσματα, ενώ κάποιες εταιρείες της αγοράς κατέρρευσαν, όμως η παράνομη δραστηριότητα με τα νομίσματα αυτά συνέχισε με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Βάσει των στοιχείων που παραθέτει σήμερα Πέμπτη η Chainalysis, η αξία των παράνομων συναλλαγών με κρυπτονομίσματα ανήλθε στα 20,1 δισ. δολάρια πέρυσι, ένα ποσό το οποίο κατά μεγάλο ποσοστό διαμορφώθηκε από τις συναλλαγές εταιρειών που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Αναφορικά με το 2021, οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν ανοδικά καθώς ανακαλύφθηκαν στην πορεία νέες απάτες κι έτσι για το σύνολο της χρονιάς η αξία των παράνομων συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 18 δισ. δολάρια, αντί των 14 δισ. δολαρίων των αρχικών εκτιμήσεων.

Όπως επισημαίνει η Chainalysis στην ανάλυσή της, μπορεί ο όγκος των συναλλαγών στην αγορά να συρρικνώθηκε το 2022, την ίδια ώρα που οι παράνομες συναλλαγές κατέγραψαν αύξηση για δεύτερη συναπτή χρονιά. Οι συναλλαγές που σχετίζονται με οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις αναλογούσαν στο 44% επί του συνόλου όλων των περυσινών συναλλαγών.

Τα κεφάλαια που κλάπηκαν από κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν κατά 7% το 2022 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι όγκοι των κεφαλαίων που αφορούσαν απάτες, οικονομική τρομοκρατία και διακίνηση σαρκός μειώθηκαν.

πληροφορίες in.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares