Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κρυφές αυξήσεις στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

Το 85% των οικιακών και μικρών επιχειρήσεων καλείται να πληρώσει 44 ευρώ επιπλέον τον χρόνο!

Στο έλεος της ακρίβειας βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι αδυνατούν να καταλάβουν πόσα χρήματα δαπανούν για τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και τι ακριβώς αφορούν οι χρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν.

Μετά την αλλαγή του «μοντέλου» επιδοτήσεων στο ρεύμα, επετράπη από το κράτος η εκτόξευση της τιμής στην κιλοβατώρα, αναγκάζοντας το οικονομικό επιτελείο να βγάλει ένα τεράστιο ποσό από τον Προϋπολογισμό για να καλύψει την επιβάρυνση. Αποτέλεσμα ήταν η οριζόντια επιδότηση να μετατραπεί πάλι σε κλιμακωτή, ανάλογα με την κατανάλωση κάθε νοικοκυριού.

Φαίνεται, όμως, ότι μέσα σε αυτό το αλαλούμ των τελευταίων μηνών, το οποίο αδυνατούν να παρακολουθήσουν οι καταναλωτές, που στην πλειονότητά τους δεν έχουν τις γνώσεις να κάνουν περίπλοκους υπολογισμούς με τις κιλοβατώρες και τις επιδοτήσεις, έρχονται αυξήσεις από την… πίσω πόρτα για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σε διαφορετικό χρόνο και με διαφορετικό τρόπο τις αποφάσεις της για τις επιδοτήσεις στο ανταγωνιστικό μέρος των λογαριασμών ρεύματος σε σχέση με αυτές για τις αυξήσεις στο ρυθμιζόμενο μέρος. Σε ανάλυσή της οι ειδικοί της ιστοσελίδας allazorevma.gr επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ δεν είναι αμελητέες.
Συγκεκριμένα, για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών, που αντιστοιχεί περίπου στο 85% των οικιακών και μικρών επιχειρήσεων, αυξάνεται κατά μέσο όρο η ετήσια δαπάνη για ρεύμα κατά 44 ευρώ (κατανάλωση 3,750 ημερήσιες κιλοβατώρες τον χρόνο).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρίας allazorevma.gr, για τη μειονότητα των καταναλωτών, που καταναλώνουν περισσότερες από 4.800 κιλοβατώρες τον χρόνο, υπάρχει μείωση της χρέωσης για ΥΚΩ περίπου κατά 23 ευρώ (τον χρόνο), που αντιστοιχεί σε μείωση της συνολικής ετήσιας δαπάνης για ρεύμα κατά 1,8%.

Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των αυξομειώσεων είναι ότι οι χρεώσεις για ΥΚΩ αυξάνονται κατά 300.000.000 ευρώ τον χρόνο! Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι καταναλωτές είναι εγκλωβισμένοι σε αυτή την περίπτωση, καθώς δεν αποφεύγουν τις χρεώσεις ακόμα και αν αλλάξουν πάροχο.

Στις παρεχόμενες ΥΚΩ εντάσσονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:

• Παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των απομονωμένων νησιών, σε ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας, παρότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι κατά πολύ υψηλότερο.

• Παροχή ρεύματος σε πολύ χαμηλές τιμές στις πολύτεκνες οικογένειες.

• Παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές για ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι κ.λπ., που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Τιμή Ποσό χωρίς ΦΠΑ Ποσό με ΦΠΑ
Σήμερα 0,0179 € 67,13 € 71,15 €
Πριν 0,0069 € 25,88 € 27,14 €
Διαφορά 43,73 €

newsbreak.gr
Shares