Δευτέρα , 30 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

667 Κρούσματα: Πιο πιθανό από ποτέ το τοπικό lockdown και μάσκες μέσα-έξω…

667 Κρούσματα: Πιο πιθανό από ποτέ το τοπικό lockdown και μάσκες μέσα-έξω...

Η χθεσινή καταγραφή των 667 ημερησίων κρουσμάτων κορονοϊού δεν αποτελεί μόνον αρνητικό ρεκόρ από την πρώτη, κιόλας, φάση της πανδημίας. Αποτελεί συναγερμό για την κυβέρνηση και τους ειδικούς, οι οποίοι αναζητούν τις άριστες λύσεις για την ανάσχεση της διασποράς του ιού. Να μην εξαπλωθεί  δηλαδή, στην κοινότητα ο ιός και δοκιμαστεί έτσι το σύστημα υγείας.

Αυτή ήταν και η εντολή που έδωσε ο Πρωθυπουργός μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου με τους επιστήμονες της Υγείας και την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Κρίθηκε έτσι πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, ωστόσο κατά τη σύσκεψη δεν αποφασίστηκαν μέτρα παρά μόνον έγινε μια εκτεταμένη επανεκτίμηση της κατάστασης και των δεδομένων που φέρνει το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων.

Μοιραία λοιπόν γι’ ακόμη μία εβδομάδα τίθεται ως ορόσημο η Παρασκευή, όταν θα γίνει η επόμενη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το ζήτημα.

Δεν αποκλείεται πάντως η Θεσσαλονίκη να μπει σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης ακόμη κι εντός της ημέρας, ενώ Ιωάννινα και Καστοριά βρίσκονται ένα βήμα πριν από το τοπικό lockdown.

Στο τραπέζι λέγεται, επίσης, ότι επανήλθε η πρόταση για καθολική χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον για τις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο – συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Αττικής, αλλά, όπως όλα δείχνουν, σε δεύτερο χρόνο.

Σε πορτοκαλί συναγερμό είναι πιθανόν να περάσουν, επίσης, Κορινθία και Βοιωτία, ενώ υπό παρακολούθηση είναι η εξέλιξη του φαινομένου στις Σέρρες.

Τα μέτρα σε κάθε περίπτωση θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν θα είναι οριζόντια, ενώ θ’ ακολουθούν τη λογική του χάρτη επικινδυνότητας που έχει θεσπίσει η Πολιτική Προστασία.

Το λάθος μήνυμα

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την ανάκληση της απόφασης για τη διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου έστω και με περιορισμένο αριθμό θεατών, τονίζεται από την κυβέρνηση πως θα έστελνε το λάθος μήνυμα. Διευκρινίζεται πάντως επί της ουσίας ότι είχε ήδη καταρτιστεί συγκεκριμένο πλαίσιο με απόλυτο σεβασμό προς τους κανόνες και τα μέτρα αυτοπροστασίας που είναι απαραίτητο να τηρούνται για το σεβασμό της δημόσιας υγείας.

Εκείνο, ωστόσο, που βάρυνε το κλίμα και οδήγησε τον πρωθυπουργό στην ανάκληση της αρχικής απόφασης ήταν η κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα, αλλά και οι αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων στο εσωτερικό.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares