Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Κροατία: Υιοθετεί επίσημα το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023

Tο ευρώ θα γίνει το επίσημο νόμισμα της Κροατίας από την 1η Ιανουαρίου του 2023, καθώς στις Βρυξέλλες επικυρώθηκε η ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη


Η έγκριση εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο μέσω ανακοίνωσης σημείωσε ότι « ενέκρινε σήμερα τις τρεις τελευταίες νομικές πράξεις που απαιτούνται για να μπορέσει η Κροατία να εισαγάγει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023. Αυτό ολοκληρώνει τη διαδικασία στο Συμβούλιο που θα επιτρέψει στην Κροατία να γίνει μέλος της ζώνης του ευρώ και να επωφεληθεί από τη χρήση του κοινού νομίσματος της ΕΕ, το ευρώ, από το επόμενο έτος».

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον ομόλογό μου, Ζντράβκο Μάριτς και ολόκληρη την Κροατία που έγινε η 20ή χώρα που εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ. Η υιοθέτηση του ευρώ δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική απόφαση. Η Κροατία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα απαιτούμενα οικονομικά κριτήρια και θα πληρώνουν σε ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Ecofin.

 

Μία από τις τρεις νομικές pentapostagma.gr/kosmos/7102600_kroatia-yiothetei-episima-eyro-apo-tin-1i-ianoyarioy-2023πράξεις ορίζει την ισοτιμία μετατροπής μεταξύ του ευρώ και του κροατικού kuna στα 7,53450 κούνα ανά 1 ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στην τρέχουσα κεντρική ισοτιμία του kuna στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ΜΣΙ ΙΙ).

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares