Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κρήτη: Καρέ – καρέ η αεροπορική τραγωδία – Τα σενάρια που εξετάζονται

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους στο Ηράκλειο, ενώ τις απαντήσεις αναμένεται να τις δώσουν ο ιατροδικαστής και το μαύρο κουτί του αεροσκάφους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας που εκτυλίχθηκε χθες (15/12) το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του Κακού Όρους στο Ηράκλειο Κρήτης, όταν ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος έπεσε με αποτέλεσμα να ανασυρθεί νεκρός ο 68χρονος Ινδονήσιος συγκυβερνήτης και να διασωθεί ο 26χρονος πιλότος.

Το συμβάν εκτυλίχθηκε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά μέσα, 4 φίλοι είχαν ξεκινήσει με δύο μικρά αεροσκάφη (Pilatus PS 6) από το Μαυροβούνιο για να κάνουν ένα ταξίδι ως την Χουργκάντα. Το ένα αεροσκάφος δεν απογειώθηκε ποτέ και θα επιστρέψει στην Ινδονησία. Το άλλο, στο οποίο επέβαιναν οι δύο άνδρες, έπεσε στην θαλάσσια περιοχή στο ύψος του Κακού Όρους, περίπου 3,5 ναυτικά μίλια από το αεροδρόμιο Ηρακλείου και μόλις 300 μέτρα από την ακτή.

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης επιβαινόντων μετά από πτώση αεροσκάφους στο Ηράκλειο Κρήτης
Στο σημείο έσπευσε το Λιμενικό και η αστυνομία. Δύο λεπτά αργότερα και το σκάφος της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης του Παγκρήτιο Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών «Πάρης ΤΗ 1071», βρέθηκε στο σημείο.

«Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα θα κινδύνευαν με υποθερμία και οι δύτες και οι αστυνομικοί που βούτηξαν από τη στεριά. Όταν προσεγγίσαμε το σημείο ακούγαμε φωνές “έλα, έλα, γρήγορα”. Ήταν όλοι σε οριακή κατάσταση από το κρύο, η θερμοκρασία στο νερό ήταν 18 βαθμοί και στο σημείο έπνεαν νότιοι άνεμοι 4 μποφόρ, με ριπές 5 από τη στεριά. Με αυτό τον κόντρα άνεμο είναι πιθανό να μην τα κατάφερναν στην επιστροφή…», σημείωσε ο κυβερνήτης του σκάφους, Μανόλης Στεφανάκης, μιλώντας στο Neakriti.

Η «μοιραία» διαδρομή
Στις 9.15 το μονοκινητήριο αεροσκάφος Pilatus απογειώνεται από το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Κατά την απογείωση του αεροσκάφους κάτι συνέβη με τον 26χρονο πιλότο να παίρνει την απόφαση να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ενώ παράλληλα εκπέμπει σήμα «MayDay» (σήμα SOS).

Σύμφωνα με το Cretapost, το μονοκινητήριο αεροσκάφος έχασε απότομα ύψος στη θαλάσσια περιοχή του Κακού Όρους και τελικά στις 9.55 πέφτει στη θάλασσα.

Αμέσως ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα και έσπευσαν στην περιοχή σκάφη του λιμενικού σώματος, δύτες από λιμενικό και 3η ΕΜΑΚ, αστυνομικοί ενώ σηκώθηκε και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας για τη διάσωση των επιβατών.

Ο 26χρονος πιλότος ανασύρθηκε ζωντανός και λίγο αργότερα οι διασώστες βρήκαν τον 68χρονο συγκυβερνήτη χωρίς τις αισθήσεις του. Παρόλο που του έκαναν ΚΑΡΠΑ για να τον επαναφέρουν στη ζωή δεν τα κατάφεραν.

 

Τα σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretapost, δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται από τις αρχές βάσει των στοιχείων και καταθέσεων που έχουν στη διάθεσή τους.

Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για πρόβλημα υγείας που παρουσίασε ο 68χρονος, λέγοντας στον 26χρονο πως έχει έντονους πόνους στο στήθος. Στην προσπάθειά του ο 26χρονος να τον βοηθήσει έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρεται σε βλάβη που παρουσίασε το μονοκινητήριο αεροσκάφος κατά την απογείωση με τον πιλότο να το διαπιστώνει και να επιχειρεί να επιστρέψει στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» χωρίς όμως επιτυχία.

Τρομακτικό ατύχημα στο Ηράκλειο Οι πρώτες δηλώσεις του αερολιμενάρχη
Όπως και να έχει τα αίτια της πτώσης διερευνώνται από τις αρχές και τις απαντήσεις αναμένεται να τις δώσουν ο ιατροδικαστής και το μαύρο κουτί του αεροσκάφους. Κλιμάκιο θα βρεθεί στο Ηράκλειο για να εξετάσει όλα τα στοιχεία.

 

newsbomb.gr

Shares