Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής: “Μάχη” για μηχανισμό κυρώσεων κατά της Τουρκίας – Ενδεχόμενο ακόμα και… για απλή δήλωση

Επιμένει η ελληνική πλευρά για την επιβολή ευρωπαϊκού μηχανισμού αυτόματων κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Συντονισμός με την Κύπρο για τα επόμενα βήματα. Συνάντηση Μητσοτάκη με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ.Η επικείμενη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας ασφαλώς χαμηλώνει τον πήχη του ενδιαφέροντος ως προς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος, ωστόσο, δεν θα είναι άνευ σημασίας, καθώς η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει έναν από τους εξαρχής στόχους της: όχι μόνο να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε έναν κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, αλλά επιπλέον να θεσπιστεί ένας μηχανισμός αυτόματης επιβολής τους ανά πάσα στιγμή η Τουρκία προχωρήσει σε προκλήσεις και παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Συντονισμός με την Κύπρο

Οι κυρώσεις βασίζονται στις προτάσεις που παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και είναι ανεξάρτητες από τις κυρώσεις που έχει ήδη υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Κύπρο και την παράνομη δραστηριότητα της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ από τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο.

Για το ζήτημα υπάρχει συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου και γι’ αυτό βρέθηκε χθες στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να δηλώσει τη στήριξη της ελληνικής προς την κυπριακή κυβέρνηση και να διαλύσει τα σύννεφα των προηγούμενων ημερών και τα σενάρια πως η Αθήνα «λησμονεί» τη Λευκωσία.

Ενδεχόμενο ακόμα και… απλής δήλωσης

Η μάχη της ελληνικής πλευράς στις Βρυξέλλες, ωστόσο, δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι υπάρχει αποδραματοποίηση της κατάστασης και δεν είναι απίθανο οι εταίροι να προχωρήσουν σε μία απλή δήλωση, καλώντας την Άγκυρα να απέχει από προκλητικές ενέργειες ή δράσεις ασύμβατες με το Διεθνές Δίκαιο προκειμένου να μην προχωρήσουν – μελλοντικά όμως – στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν κυκλοφόρησε χθες βράδυ – ως είθισται – προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η χθεσινή δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ για τη συμβολή της Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το πρωί κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ με τον πρώτο συναντήθηκε χθες ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας πάντως στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την πλευρά της Άγκυρας να εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες και τις επιθετικές κινήσεις, ενώ για το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών επανέλαβε ότι το μοναδικό υπό συζήτηση θέμα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας πως είναι στο χέρι της Άγκυρας ν’ αποδείξει αν επιθυμεί πραγματικά το διάλογο, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά αυτό που αναφέρει στην επιστολή του προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ο κ. Μισέλ: ότι, δηλαδή, όλες οι επιλογές αναφορικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκονται στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων, για τις οποίες ήδη με επιστολή του προς όλους τους θεσμικούς παράγοντες των Βρυξελλών και τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν έχει προειδοποιήσει πως η Τουρκία δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια…

Αιμίλιος Περδικάρης

newsit

Shares