Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Kρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για τα 2 τρισ. ευρώ της «αποκατάστασης» από τον κορωνοϊό: Δάνεια & μνημόνια θέλουν οι Γερμανοί…

Η τηλεδιάσκεψη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής όπου θα αποφασιστεί το πως θα δοθούν στις χώρες της ΕΕ τα 2 τρισ. ευρώ με τα οποία θα κάνουν «αποκατάσταση» των οικονομιών τους μετά την «λαίλαπα» του κορωνοϊού, αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας, την Πέμπτη 23/4.

Το βασικό θέμα συζήτησης αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, από πού θα χρηματοδοτηθεί, τι ύψος θα έχει, για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί και πόσο θα διαρκέσει.

Επίσης, οι ηγέτες θα κληθούν να εγκρίνουν τις προτάσεις του Eurogroup (δάνεια ΕΜΣ, ΕΤεΠ και εργαλείο SURE), αλλά και έναν χάρτη εξόδου από την κρίση.

Το ζήτημα όμως είναι με ποιους όρους θα χρηματοδοτηθούν οι χώρες. Άλλες αντέχουν να ξεπληρώσουν κι άλλες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία δε αντέχουν να πληρώσουν επιπλέον ούτε ευρώ.

Ταμείο Αποκατάστασης ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με ένα εσωτερικό σημείωμα που είδε το φως της δημοσιότητας, για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. «Οι νέες προτάσεις θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν τουλάχιστον 2.000 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων και δαπανών.

Το Ταμείο θα είναι ενισχυμένο και προσανατολισμένος στην ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα», αναφέρει το δισέλιδο σημείωμα.

Όπως έχει καταστεί σαφές από τα έως τώρα δεδομένα, ο Βορράς θέλει λύση μόνο με δάνεια και εγγυήσεις από έναν μεγάλο και γενναιόδωρο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο Νότος θέλει επιχορηγήσεις και μερική έστω αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Στην πραγματικότητα, οι ηγέτες αναμένεται να ξεκινήσουν τη συζήτηση με όλες τις προτάσεις στο τραπέζι, την Ισπανική, την Γαλλική, την Ολλανδική και στη συνέχεια να «πετάξουν το μπαλάκι» στην Κομισιόν για να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Έπειτα, θα ακολουθήσει νέα Σύνοδος Κορυφής.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, όλοι αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται «απάντηση στην κρίση» το συντομότερο δυνατό, ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη διαπροσωπικής επαφής των ηγετών προκειμένου να συμφωνήσουν σε τόσο δύσκολα θέματα.

Πράγμα που δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από τον Ιούνιο κι αυτό μόνο στην περίπτωση που όλα πάνε καλά με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τσαρλς Μισέλ, δεν θα προσπαθήσει καν να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν σε κοινή δήλωση/ανακοινωθέν μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Αντ ‘αυτού, σκοπεύει να εκδώσει δική του δήλωση, η οποία δεν απαιτεί την έγκριση, πόσω μάλλον την ομοφωνία, των 27.

Αυτό είχε συμβεί ακόμη μία φορά, όταν ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε απειλήσει να μπλοκάρει την ανεπίσημη κοινή δήλωση των ηγετών λόγω της διαφωνίας για το κορωνοομόλογο. 

Στην παρούσα φάση, με την αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό, αφού η Ιταλία μπαίνει στον τρίτο μήνα της κρίσης του κορονοϊού, ο Κόντε χρειάζεται νίκη εάν θέλει να συγκρατήσει τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και να αποτρέψει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλες είπε σε συναδέλφους μέλη της Ε.Ε. ότι ο εξαναγκασμός των χωρών να αναλάβουν περισσότερο χρέος για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού θα εμβαθύνει μόνο την οικονομική ζημία.

Η ίδια υπερασπίστηκε το σχέδιο της Ισπανίας, το οποίο αναφέρεται σε ένα Ταμείο Ανάκαμψης που χρηματοδοτείται από «διαρκές» χρέος της Ε.Ε. για την παροχή ενισχύσεων – αντί για δάνεια – για να βοηθήσει τις χώρες να ανακάμψουν.

«Η λέξη διαρκές, αέναο (perpetual) χρέος δεν μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή. Μπορεί ίσως η λέξη μακροχρόνια», σχολίασε με νόημα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Shares