Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κρεμλίνο: Σχεδιάζουμε τη διακοπή προμηθειών πετρελαίου σε χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν

Η Ρωσία σχεδιάζει να σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο και αέριο σε χώρες που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε το Κρεμλίνο, αλλά θα λάβει την τελική απόφαση όταν θα έχει αναλύσει όλα τα στοιχεία.

Η Ομάδα των Επτά (G7) εξετάζει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης στα 65-70 δολάρια το βαρέλι, αν και οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αποφασίσει ακόμη την τιμή και οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν.

«Μέχρι τώρα, παραμένουμε στη θέση του προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν ότι δεν θα παρέχουμε πετρέλαιο και αέριο στις χώρες που θα ορίσουν (πλαφόν) και θα συμμετάσχουν στο πλαφόν», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην καθημερινή τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.

«Όμως πρέπει να αναλύσουμε τα πάντα πριν διατυπώσουμε τη θέση μας», είπε.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε επίσης ότι οι επιθέσεις του στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας είχαν στόχο αμάχους, αλλά είπε πως το Κίεβο μπορεί να «σταματήσει τα δεινά» του πληθυσμού του ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της Ρωσίας για να επιλυθεί η σύγκρουση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως «δεν έγιναν πλήγματα σε ‘κοινωνικούς’ στόχους ούτε θα γίνει κανένα — ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε αυτό».

«Όσο για τους στόχους που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με στρατιωτικό δυναμικό, αποτελούν κατά συνέπεια αντικείμενο πληγμάτων», είπε.

Σε ερώτηση πώς τα δεινά που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός της Ουκρανίας συμβιβάζονται με τις θέσεις του προέδρου Πούτιν, ο οποίος έχει πει πως η Ρωσία δεν επιθυμεί να καταστρέψει την Ουκρανία ή τον λαό της, ο Πεσκόφ είπε:

«Η ηγεσία της Ουκρανίας έχει κάθε ευκαιρία να επαναφέρει την κατάσταση στο κανονικό, έχει κάθε ευκαιρία να επιλύσει την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς και, κατά συνέπεια, να θέσει τέλος σε όλη την οδύνη του πληθυσμού», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο ρωσικός στρατός αρνήθηκε σήμερα ότι πραγματοποίησε πλήγματα χθες, Τετάρτη, στο Κίεβο, λέγοντας πως οι ζημιές στην ουκρανική πρωτεύουσα προκλήθηκαν από «ουκρανικούς και ξένους» αντιαεροπορικούς πυραύλους.

«Κανένα πλήγμα δεν πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο. Όλες οι ζημιές στην πόλη, που αναφέρονται από το καθεστώς του Κιέβου, είναι συνέπεια της πτώσης ξένων και ουκρανικών πυραύλων της αντιαεροπορικής άμυνας, που έχει εγκατασταθεί σε οικιστικές ζώνες της ουκρανικής πρωτεύουσας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως οι επαφές με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την ασφάλεια στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία ήταν «εποικοδομητικές».

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ συναντήθηκε με ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη χθες, Τετάρτη, για να συζητήσει για την ασφάλεια στον σταθμό, την περιοχή του οποίου Ουκρανία και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν.

Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε επίσης πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να έρθει σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν είχε την πρωτοβουλία για την επαφή με την Ουάσινγκτον στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία. Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε πως οι επαφές με την Ουάσινγκτον γίνονται τηλεφωνικώς, αλλά λαμβάνουν χώρα μέσω διπλωματικών διαύλων και όχι σε επίπεδο προέδρων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δήλωσε σήμερα πως απέτρεψε τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες από την πραγματοποίηση δολιοφθοράς, όπως τη χαρακτήρισε, στον αγωγό αερίου “South Stream”.

«Ως αποτέλεσμα μιας σειράς ερευνητικών μέτρων, η FSB απέτρεψε μια προσπάθεια των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων να διαπράξουν μια ενέργεια δολιοφθοράς και τρομοκρατίας στον αγωγό αερίου South Stream που προμηθεύει ενεργειακούς πόρους στην Τουρκία και την Ευρώπη», ανέφερε η FSB.

Προσώρας δεν είναι σαφές σε ποιον αγωγό αερίου αναφερόταν η FSB.

Ο South Stream, που επρόκειτο αρχικά να μεταφέρει ρωσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στις βουλγαρικές ακτές, εγκαταλείφθηκε το 2014 προς όφελος του TurkStream, που φθάνει στην Τουρκία και μπορεί να προμηθεύσει αέριο στην Ουγγαρία και τη Βουλγαρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares