Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Κρεμλίνο: Παραμένει το πρόβλημα εφοδιασμού του Καλίνινγκραντ

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πρόοδο επί μιας πιθανής ευρωπαϊκής συμφωνίας για να επιτραπεί στη Ρωσία να μεταφέρει ορισμένα προϊόντα, τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις, στον θύλακα του Καλίνινγκραντ μέσω της ΕΕ, αλλά πως το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.

Η Λιθουανία απαγόρευσε τον Ιούνιο στη Ρωσία να στέλνει κάποια προϊόντα, όπως σιδηρούχα μέταλλα, που υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ διά μέσου των εδαφών της, μια κίνηση που προκάλεσε οργή στη Μόσχα και υποσχέσεις για αντίποινα.

 

Παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις για αντίποινα, το Βίλνιους επέκτεινε τη Δευτέρα τον κατάλογο με τα προϊόντα που καλύπτονται από την απαγόρευση, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτόν το τσιμέντο, την ξυλεία και το αλκοόλ.

“Δεν υπάρχει ακόμα οριστικοποίηση της κατάστασης. Αναμένουμε κάποια πρόοδο αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει φύγει”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αναφορές για το ότι μπορεί να είναι κοντά μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας προκειμένου να επιτραπούν οι αποστολές κάποιων φορτίων.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Καλίνινγκραντ δήλωσε ότι από την απαγόρευση θα επηρεαστούν έως το ήμισυ των προϊόντων που μεταφέρονται μεταξύ της ρωσικής ηπειρωτικής χώρας και του θύλακα. Η εταιρία διαχείρισης των σιδηροδρόμων στη Λιθουανία εκτιμά ότι θα επηρεαστεί περίπου το 15% των φορτίων βάσει όγκου.

Πηγή: capital.gr

Shares