Κυριακή , 14 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Κρεμλίνο: Η Κίνα έχει το το κυρίαρχο δικαίωμα να διεξάγει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να διεξάγει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι τροφοδοτούν τεχνητά τις εντάσεις στην περιοχή.

Η Κίνα εκτόξευσε πολλαπλούς πυραύλους γύρω από την Ταϊβάν την Πέμπτη, καθώς ξεκίνησε πρωτοφανή στρατιωτικά γυμνάσια μια ημέρα μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στο αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο θεωρεί κυρίαρχο έδαφός της.

Παράλληλα ζήτησε αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές, αφού το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστειλαν μια αρμενική επίθεση κοντά στον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πέρυσι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο μετά τη μεσολάβηση της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός, αλλά κατηγορούν περιοδικά η μία την άλλη για την εκτόξευση βλημάτων από τα σύνορα.

Αναφορικά με την Gazprom σημείωσε πως θα ήθελε να πάρει πίσω την τουρμπίνα του Nord Stream 1 που έχει υποβληθεί σε συντήρηση στον Καναδά, αλλά ότι απαιτεί έγγραφα που να επιβεβαιώνουν ότι η τουρμπίνα δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Τουρκίας για την απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα δεν ήταν ένας “εφάπαξ μηχανισμός” και ότι ελπίζει ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Η συμφωνία, η οποία επιτρέπει την αποστολή ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Τουρκίας, πρέπει να ανανεώνεται κάθε 120 ημέρες με συμφωνία των μερών.

 

capital.gr

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares