Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κραυγή αγωνίας από τον κλάδο της εστίασης

Πακέτο μέτρων, όπως διατήρηση των μειωμένων ενοικίων και του χαμηλού ΦΠΑ έως το τέλος του έτους, και διάθεση των αδιάθετων πόρων από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με τίτλο “Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών – Επανεκκίνηση εστίασης” με πιο ευέλικτα κριτήρια, ζητά ο κλάδος της εστίασης. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Κύκλου Επιχειρηματιών Εστίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, οι περισσότερες επιχειρήσεις αναμένεται να μείνουν εκτός της “περιμέτρου” στήριξης και άρα τα διαθέσιμα 330 εκατ. ευρώ δεν θα κατανεμηθούν τελικά.

Μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί 20.500 αιτήσεις, εκ των οποίων το 30% απορρίπτονται, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος στα τέλη Ιουλίου θα έχουν ενταχθεί συνολικά 15.000 περίπου στις οποίες θα πάνε περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Το αίτημα του κλάδου προς την Κυβέρνηση, η οποία όπως λέει ο Καββαθάς, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες, είναι τα αδιάθετα κεφάλαια να πάνε σε άλλες επιχειρήσεις χωρίς προαπαιτούμενο του -30% στον τζίρο και με εν γένει πιο ευέλικτα κριτήρια ώστε να καταστεί δυνατόν να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις στο μέτρο.

“Πάμε σε εκατόμβη λουκέτων και σε χιλιάδες θέσεις ανεργίας. Τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πτώχευσης, ενώ θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα. Συν ότι έχουμε επιβαρυνθεί με όλο το βάρος του δημόσιου τομέα, τέλη, φόροι, εισφορές, πνευματικά δικαιώματα κ.τ.λ.”, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Οι εκπρόσωποι του Κύκλου, κ.κ. Μαρία Μποτωνάκη, Στράτος Νταργαράς και Πέτρος Κασιμάτης εξειδικεύοντας τις προτάσεις ζήτησαν επαναφορά των 120 δόσεων, μετατροπή των Επιστρεπτέων σε Μη Επιστρεπτέες Προκαταβολές, να δοθεί άμεσα σε όλους το 7% του κεφαλαίου επανεκκίνησης, να εξαλειφθούν τα τέλη και πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα των ετών 2020-2021 και να δοθούν οι άδειες παράτασης μουσικής.

Από την πλευρά του ο κ. Καββαθάς δήλωσε πως λεφτά υπάρχουν διότι, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας πριν από λίγες ημέρες, είπε πως το ταμείο υπάρχουν 37 δισ. ευρώ. “Άρα μπορεί να δώσει. Επίσης, οι τράπεζες έχουν πάρει 42 δισ. ευρώ για να δώσουν δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις, τι τα κάνουν. Ζητώ ως πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τα υπόλοιπα 3 χρόνια να αναβάλουμε τους φόρους. Έχει ξαναγίνει στη χώρα; Έχει ξαναγίνει με τις τράπεζες με τον αναβαλλόμενο φόρο”, είπε ο ίδιος.

Ο κ. Καββαθάς ανέφερε πως η Κυβέρνηση υλοποιεί την έκθεση Πισσαρίδη, δηλαδή ενίσχυση μισθωτής απασχόλησης έναντι της μικρής αυτοπαπασχόλησης και σημείωσε πως εάν κλείσουν 200.000 επιχειρήσεις, θα υπάρξουν 800.000 άνεργοι. Ο ίδιος διερωτήθηκε πόσες επενδύσεις τύπου Ελληνικού θα χρειαστούν για να δημιουργηθούν αυτές οι θέσεις εργασίας. “Στη 10ετια το Ελληνικό θα έχει μόνο 75.000 θέσεις εργασίας. Ζητούμε μια επιδότηση θέσης εργασίας σε 400.000 απασχολούμενους για να γίνουν αμέσως 400.000 θέσεις εργασίας”, τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε “στη φάση της επανεκκίνησης χρειαζόμαστε τη βοήθεια της πολιτείας. Είμαστε σαν τον ασθενή που τώρα ξεκινά να περπατάει. Ακόμη και μετά την επανεκκίνηση το 23% δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Παράγουμε τζίρο 7 δισ. ευρώ και στον κλάδο απασχολούνται πάνω από 400.000 εργαζόμενοι”.

Ο Στράτος Νταργαράς έκανε λόγο για σχέδιο αφανισμού του κλάδου και ειδικά των ΜμΕ. “Θέλουν συγκέντρωση στον κλάδο. Είναι αδύνατο να πληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις. Ζητούμε μια σειρά από μέτρα”, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ο Πέτρος Κασιμάτης έθεσε το θέμα με τις οφειλές στους δήμους. “Μεγάλο είναι το πρόβλημα με τα τέλη κοινόχρηστων χώρων. Ενώ μετατέθηκε για τον Απρίλη 2021 η πληρωμή, βρέθηκαν ενώπιον προστίμων. Π.χ επιχείρηση που είχε οφειλή 1.500 ευρώ βρέθηκε να αντιμετωπίζει πρόστιμο 3.000. Ζητάμε την πλήρη διαγραφή όλων των τελών”, είπε.

Η Μαρία Μποτωνάκη έκανε λόγο για ασφυκτική κατάσταση στον κλάδο, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει νομική βάση για τη διεκδίκηση από το κράτος αποζημιώσεων καθώς ήδη ο Κύκλος έχει καταθέσει αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας και αναμένεται να καταθέσει από τον Σεπτέμβριο και τις επόμενες. Σε αυτές τις αγωγές θα κάνει πρόσθετη παρέμβαση η ΓΣΕΒΕΕ.

Πηγή: Της Αλεξάνδρας Γκίτση/capital.gr

Shares