Τρίτη , 26 Σεπτεμβρίου 2023

Κρατάει… ακόμη το Χρηματιστήριο

Από το +0,46% στο -0,95% και τώρα πάλι παλεύει να κρατήσει τις 1.220 μονάδες. Αυτή είναι η μέχρι τώρα εικόνα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να πλοηγηθεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον από τις σοβαρές μεταβολές των περισσοτέρων τίτλων του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,09% στις 1.224,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,03% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.966,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,71% στις 945,05 μονάδες.

Κρατάει... ακόμη το Χρηματιστήριο

“Ξεκαθαρίσματα”

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επιχειρούν να στοιχειοθετήσουν τις αιτίες της μεγάλης πτώσης που έχει καταγράψει η αγορά από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, απογοητεύοντας για το timing που συνέπεσε με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η αλήθεια όμως είναι ότι η αγορά κυοφορούσε τη διορθωτική της τάση από τα τέλη Ιουλίου, αναζητώντας όμως ισχυρότερες αφορμές προκειμένου να την εκδηλώσει σε όλο της το εύρος, το οποίο σαφώς είναι σε συνάρτηση με το μέγεθος της πολύμηνης ανόδου.

Είναι γενικός κανόνας των αγορών ότι όταν οι αποτιμήσεις φτάνουν σε υψηλά επίπεδα, ο βαθμός ευαισθησίας σε εξωγενείς παράγοντες αυξάνεται. Τόσο η απροθυμία των αγοραστών να δώσουν εντολές, όσο και η βιάση των πωλητών να εγγράψουν τα κέρδη τους, δημιουργούν το τέλειο μείγμα της διόρθωσης. Εάν μάλιστα εμφανιστεί και κάποια πηγή αβεβαιότητας, όπως αυτή της καταστροφής σε ένα νευραλγικό τμήμα της οικονομίας, τότε η “συνταγή” της διόρθωσης έχει σχηματιστεί.

Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό της τρέχουσας διόρθωσης είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις αρκετών τίτλων, ίδιον του ότι οι buyers υπάρχουν, αλλά δεν θα “σκουπίσουν” τίτλους σε επίπεδα που θα τους συρρικνώσουν τα περιθώρια ανόδου. Ποιος άλλωστε δεν θα ήθελε να αγοράσει σε χαμηλότερες τιμές, όταν μάλιστα το κανάλι της διόρθωσης είναι σε ισχύ και θα αναιρεθεί με την ανάκτηση των 1.310 μονάδων; Σε αυτό βέβαια, θολώνουν ακόμη το τοπίο και οι κινήσεις στο πλαίσιο της λήξης των παραγώγων αύριο, Παρασκευή, καθώς πολλοί long έσπευσαν να κλείσουν θέσεις με ζημία.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Autohellas, Cenergy, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Jumbo, Βιοχάλκο και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης κερδίζει 1,97% και η Alpha Bank είναι στο +1,57%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Eurobank, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Εθνική και ΟΤΕ.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares