Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023

Κουνά το δάχτυλο στην Δύση ο Ζελένσκι: «Τα 60 δολάρια πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο δεν είναι σοβαρή απόφαση»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι αντίθετος με τον ορισμό του πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια, τονίζοντας ότι «δεν είναι σοβαρή απόφαση να ορίζεται ένα τέτοιο όριο για τις ρωσικές τιμές, που είναι αρκετά άνετο για τον προϋπολογισμό του κράτους τρομοκράτη».

Αντιδράσεις προκάλεσε τόσο την Ουκρανία όσο και στη Ρωσία ο ορισμός του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ, τη G7 και την Αυστραλία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο πρότεινε χαμηλότερη τιμή δύο φορές.

«Είναι μόνο θέμα χρόνου προτού χρησιμοποιηθούν ισχυρότερα εργαλεία ούτως ή άλλως. Είναι κρίμα που θα χαθεί αυτός ο χρόνος», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι η τιμή του βαρελιού ρωσικού πετρελαίου (αργού Ουραλίων) κυμαίνεται επί του παρόντος γύρω στα 65 δολάρια, μόλις πάνω από το ευρωπαϊκό ανώτατο όριο, υποδηλώνοντας μια περιορισμένη επίπτωση βραχυπρόθεσμα.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε νωρίτερα ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να οριστεί στα 30 δολάρια «για να καταστραφεί η οικονομία του εχθρού πιο γρήγορα».

Ο Ζελένσκι παραπονέθηκε ότι ο κόσμος έδειξε αδυναμία θέτοντας ανώτατο όριο τα 60 δολάρια, τα οποία, όπως είπε, θα διογκώσουν τον προϋπολογισμό της Ρωσίας κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Αυτά τα χρήματα θα πάνε για περαιτέρω αποσταθεροποίηση εκείνων ακριβώς των χωρών που τώρα προσπαθούν να αποφύγουν σοβαρές αποφάσεις», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares