Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Κόσμος: επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο σε έκδοση 21ου αιώνα

Μέσα στη δίνη της σύγκρουσης με το Πεκίνο για την εξασφάλιση της πρωτοκαθεδρίας στον τεχνολογικό τομέα, η κυβερνητική ομάδα του Τζο Μπάιντεν ζητά τη στήριξη της Ευρώπης.

Παρά το γεγονός ότι το 2020 ξεκίνησε με κακούς οιωνούς για την Κίνα, η χρονιά τελειώνει με πανηγυρισμούς για τον κινέζο πρόεδρο Ξι Γινπίνγκ. Η ασθένεια covid-19 είναι πλέον μια κακή ανάμνηση, η οικονομική ανάπτυξη άρχισε πάλι να κινείται και η σημαία της χώρας “κυματίζει” στη Σελήνη, “κάνοντας παρέα” στην αμερικάνικη που τοποθετήθηκε εκεί πριν από πενήντα χρόνια.

Στο τέλος αυτής της χρονιάς κάποιοι δεν μπορούν να αποφύγουν αυτό το “γλυκό συναίσθημα απόλαυσης” που προκαλεί η δυστυχία των άλλων. Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού το τοπίο δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν το φράγμα των 300.000 νεκρών, θυμάτων της ίδιας πανδημίας που ήρθε από την Κίνα, την οποία οι ηγέτες τους άφησαν να εξαπλωθεί εκτός ελέγχου από “πολιτική τύφλωση” και “αδιαφορία για την επιστήμη”. Την ίδια στιγμή, η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση.

Ο κόσμος μοιάζει να έχει επανέλθει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχει ένας πλανήτης και δύο συστήματα. Η Κίνα φαίνεται ότι έχει αντικαταστήσει τη πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση απέναντι στις ΗΠΑ. Το σύγχρονο πεδίο αντιπαράθεσης είναι εκείνο της τεχνολογικής καινοτομίας που καθορίζει από τώρα και στο εξής την υπεροχή περισσότερο από τον παράγοντα της στρατιωτικής ισχύος.

Ωστόσο, οι Αμερικάνοι, παρά την δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκονται, διαθέτουν την ικανότητα  να “αναρρώσουν”. Το έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν και μπορούν ακόμη και αύριο να προκαλέσουν εκπλήξεις. Για παράδειγμα, με τις ΗΠΑ να στροβιλίζονται μέσα στην πανδημία, μία αμερικάνικη εταιρεία, η Tesla οδηγεί σε “επανάσταση” την αυτοκινητοβιομηχανία με τα τεχνολογικώς προηγμένα επιτεύγματα της, ανοίγοντας ένα κενό, μέσα στο οποίο οι Κινέζοι κατασκευαστές προσπαθούν να εισέλθουν ορμητικά, χωρίς όμως επιτυχία. Και ο κατάλογος έχει συνέχεια….

Πηγή: Le Monde

Του ειδικού συνεργάτη

Shares