Πέμπτη , 11 Αυγούστου 2022

«Κοσμογονικές αλλαγές – Η στρατηγική ασφαλείας αλλάζει – Η Κύπρος αντικαθιστά την Τουρκία»! Πώς αλλάζουν το παιγνίδι οι ΗΠΑ…

Για κοσμογονικές στρατηγικές αλλαγές μιλά ρωσικό ΜΜΕ το οποίο τονίζει πως “η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ήδη αλλάξει και δεν είναι υπέρ της Τουρκίας”.

Το ρωσικό δημοσίευμα έχει τίτλο «οι ΗΠΑ βρήκαν αντικαταστάτη της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Πώς η Κύπρος γίνεται μέρος της αμερικανικής στρατηγικής».

Ας δούμε τα κύρια σημεία του άρθρου:

“Οι διαφωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας φθάνουν σε ένα νέο επίπεδο, το ενεργειακό. Αυτήν την εντύπωση αφήνει η επίσκεψη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, που πρόσφατα έγινε ένας από τους συντάκτες μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κύπρο και την άρση του εμπάργκο όπλων εναντίον της, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του μίλησε έντονα κατά της τουρκικής πολιτικής στη Μεσόγειο.

Η κατάσταση στην περιοχή αυτή επιδεινώθηκε δραματικά λόγω της εντατικοποίησης των προσπαθειών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ για την ανάπτυξη των πεδίων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του νησιού.

Η Τουρκία με τη σειρά της, θέλει ένα «δίκαιο» μερίδιο (τα εισαγωγικά στο πρωτότυπο).

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον παρεμβαίνει στο θέμα αυτό.

Ο Μενέντεζ του οποίου η επίσκεψη στην Κύπρο ξεκίνησε στις 15 Απριλίου, είχε δυσκολίες να επιλέξει εκφράσεις ώστε να σχολιάσει τις ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κατέστησα σαφές ότι δεν θα δεχτούμε πλέον την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Γερουσιαστής, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Η αγανάκτηση του Μενέντεζ προκλήθηκε από το γεγονός ότι η Άγκυρα προσπαθεί ενεργά να παρέμβει στη διαδικασία γεώτρησης κοντά στην ακτή της Κύπρου.

Οι εργασίες στην υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο άρχισαν το 2011. 

Οι ελληνοκυπριακές αρχές χορήγησαν άδειες για ανάπτυξη στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη μόνο σε λίγες ξένες εταιρείες.

Ωστόσο, η υφαλοκρηπίδα  είναι μέρος των αμφισβητούμενων περιοχών, για τις οποίες η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα.

Η ηγεσία της Δημοκρατίας της Τουρκίας έχει ήδη μιλήσει για σχέδια έναρξης γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, αλλά η διαδικασία αναβάλλεται τακτικά.

Το μεγάλο παιχνίδι της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο! Το «ξύπνημα» του Λεβιάθαν…

Παρά τις ανεπίλυτες διαμάχες γύρω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της περιοχής, η Exxon Mobil και η Qatar Petroleum άρχισαν να εργάζονται εξ ονόματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα έργα  ξεκίνησαν αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου και Αιγύπτου για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι εργάζεται πάνω σε συμφωνία που αφορά την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου με την Κύπρο.

Οι έρευνες υδρογονανθράκων έχουν ήδη επιτρέψει τη δημιουργία του λεγόμενου «τριγώνου φυσικού αερίου» των κρατών. Πρόκειται για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης των ΗΠΑ, θέλουν το δικό τους αγωγό φυσικού αερίου να μεταφέρει το «μπλε καύσιμο» στις ευρωπαϊκές χώρες.

Το ζήτημα αυτό ήταν κεντρικό θέμα της συνάντησης των ηγετών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο στις 19 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ.

Οι χώρες αυτές υπέγραψαν επίσημη δήλωση σχετικά με το σχέδιο έργου ‘EastMed’.

Αυτό είναι αντίθετο με τα οικονομικά σχέδια της Τουρκίας, η οποία έχει τις δικές της φιλοδοξίες στο θέμα της παροχής υδρογονανθράκων στην Ευρώπη.

Ωστόσο, το Κυπριακό παραμένει “ερεθιστικό” ζήτημα για τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Η τουρκική θέση καταλήγει στο γεγονός ότι η ανάπτυξη τέτοιων ερευνών δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται παρά μόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών, ώστε να εμπλακεί και η Τουρκία.

Η Άγκυρα έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να παρεμβαίνει στην έρευνα των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών στα ύδατα της Κύπρου.

Για παράδειγμα,  τον Φεβρουάριο του 2018, τα τουρκικά ναυτικά πλοία μπλόκαραν μια πλατφόρμα γεώτρησης, η οποία ανήκε στην ιταλική εταιρεία φυσικού αερίου ΕΝΙ, στα ανοικτά των νότιων ακτών.

Αυτά τα βήματα έδωσαν την ώθηση για τις οργισμένες δηλώσεις του Μενέντεζ. 

Ωστόσο, οι  αναλυτές πιστεύουν ότι η ανάγκη δημιουργίας στην Κύπρο υποδομής εξαγωγών θα απαιτήσει κάποια μορφή συμβιβασμού με την Τουρκία.

Πώς θα φανεί αυτό στην πράξη, είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη το γεγονός ότι στην εξωτερική πολιτικής της, η Τουρκία δείχνει ολοένα και λιγότερο την ανάγκη για καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερο με τους στρατηγικούς ανταγωνιστές τους.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα λόγω παράδοσης των S-400 στην Τουρκία;…

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares