Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Κορονοϊός: Το… παράδοξο της Σουηδίας – Γιατί δεν παίρνει μέτρα….

Πάνω από 2.500 κρούσματα κορονοϊού και τουλάχιστον 25 θάνατοι στη Σουηδία. Ο πρώην βουλευτής του κόμματος των Μετριοπαθών (2014-2018), Σωτήρης Δέλλης, εξηγεί τη στρατηγική που ακολουθεί η χώρα και έχει διχάσει την κοινή γνώμη.

Την ώρα που η Σουηδία καταγράφει πάνω από 2.500 κρούσματα του κορονοϊού και τουλάχιστον 25 θανάτους, μεταξύ των οποίων και δυο Ελλήνων ομογενών, η κυβέρνηση του Στέφαν Λέβεν εξακολουθεί να πιστεύει πως η θεωρία της αγέλης, σε συνδυασμό με τον πειθαρχημένο λαό, θα είναι τα όπλα κατά της εξάπλωσης του φονικού ιού.

Μέχρι ώρας, ως μέτρα πρόληψης για την προστασία κατά του covid-19 έχει ανακοινωθεί ο συγχρωτισμός μέχρι 50 άτομα και ο περιορισμός (όχι απαγόρευση) των μετακινήσεων των ευπαθών ομάδων. Την ανακοίνωση για το αριθμητικό περιορισμό των δημόσιων συγκεντρώσεων έκανε χθες ο Στέφαν Λέβεν, πέντε ημέρες μετά την τηλεοπτική μαγνητοσκοπημένη ομιλία του, στην οποία απαγόρευε τον συγχρωτισμό πάνω από 500 άτομα.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr, ο πρώην βουλευτής του κόμματος των Μετριοπαθών (2014-2018), Σωτήρης Δέλλης, η στρατηγική που ακολουθείται στη χώρα έχει διχάσει την κοινή γνώμη, με τους Σουηδούς να συνεχίζουν κανονικά τις ζωές τους.

“Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλά κρούσματα του κορονοϊού, όπως και νεκρούς. Οι γνώμες είναι μοιρασμένες, καθώς άλλοι υποστηρίζουν πως η κατάσταση θεωρείται κάπως ελεγχόμενη και άλλοι πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, γιατί ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο pic της εξάπλωσης”, αναφέρει ο πρώην βουλευτής της Σουηδικής Βουλής.

Και συνεχίζει: “Υπάρχει μια διαφορετική στρατηγική από την πλευρά της Σουηδίας. Τα μέτρα τους είναι όντως πιο χαλαρά. Έχουν δώσει κάποιες οδηγίες για την αντιμετώπιση, ενώ τα πάντα λειτουργούν κανονικά. Ο Σουηδός είναι τόσο πειθαρχημένος από το DNA του, που υπακούει χωρίς να του δώσεις διαταγές. Μόλις έγινε γνωστό πως ο κορονοϊός χτυπάει τις ευπαθείς ομάδες, αμέσως είδες ότι περιόρισαν κατά πολύ τις μετακινήσεις τους. Από την άλλη γενικότερα βλέπεις τον κόσμο να είναι πιο επιφυλακτικός”.

Σχετικά με τους Έλληνες που έχασαν την ζωή τους ο κ. Δέλλης αναφέρει: “Έχουμε δυο Έλληνες νεκρούς στη Στοκχόλμη όπως έμαθα, ο ένας ήταν 50 ετών και ο άλλος κοντά στα 80 και οι δυο είχαν βεβαρημένο μητρώο υγείας. Άλλοι δυο εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση”, αναφέρει. Και συνεχίζει: “Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός προσέχει ακόμα και την ώρα που περπατάει. Η στρατηγική που ακολουθείται εδώ διαφέρει ακόμα και από τις γειτονικές μας χώρες τη Νορβηγία, τη Δανία την Φινλανδία, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση αποφάσισε να “πατήσει” πάνω στο σχέδια της Μεγάλης Βρετανίας, που δυστυχώς είδαμε ότι απέτυχε. Προς το παρόν η Σουηδία δεν σκέφτεται ν αλλάξει πλεύση”.

Η χώρα είναι διχασμένη, καθώς οι κυβερνώντες θεωρούν πως πράττουν καλά και οι υγειονομικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου:

“Πολλοί θα πουν τα δικά τους, όμως εγώ θα πως πως όταν τελειώσει η ιστορία αυτή, τότε θα δούμε ποιοι ήταν καλοί στρατηγοί για τις χώρες τους και ποιοι όχι. Εδώ βασίζονται καθαρά και μόνο στον πειθαρχημένο πολίτη. Το θέμα είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί εκτός από τον κόσμο έχει διχάσει και το σουηδικό κοινοβούλιο, καθώς άλλοι θεωρούν πως πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και άλλοι πως τα ήδη μέτρα θα αποδώσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες”.

Ο Σωτήρης Δέλλης εκτός από μέλος της βουλής υπήρξε και αντιδήμαρχος στην πόλη Γιόνσεπινγκ όπου ζει: “Στην περιοχή όπου μένω ο δήμος έχει αναλάβει να εξυπηρετεί όλους τους άνω των 65 ετών. Με βοήθεια στο σπίτι και αγορές τροφίμων και ό,τι χρειάζονται. Επίσης, όποιος αισθανθεί πως φέρει κάποια από τα ύποπτα συμπτώματα, μπαίνει από μόνος του σε καραντίνα 14 ημερών, ενώ το κράτος αναλαμβάνει να τον καλύψει οικονομικά για τις ημέρες αυτές με το 90%”.

Ο εορτασμός του Πάσχα στη Σουηδία
Σε λίγες εβδομάδες οι Σουηδοί θα γιορτάσουν το δικό τους Πάσχα που χρονικά είναι μια εβδομάδα πριν το δικό μας, με γνωστό τουριστικό θέρετρο βόρεια της χώρας να καταγράφει τις πρώτες απώλειες:

“Επικοινώνησα με έναν φίλο νομάρχη στα βόρεια της Σουηδίας, όπου εκεί συνήθως απολαμβάνουν οι Σουηδοί τις μέρες του Πάσχα, που αυτοί γιορτάζουν μια εβδομάδα πριν τους Έλληνες. Ενώ άλλες φορές τέτοιες μέρες τα μέρη αυτά είναι γεμάτα κόσμο, σήμερα είναι εντελώς άδεια, που σημαίνει ότι οι Σουηδοί από μόνοι τους προσέχουν και δεν περιμένουν κάποιον να τους κουνήσει το δάχτυλο. Είναι πειθαρχημένοι σε εμετικό βαθμό”, εξηγεί ο Σωτήρης Δέλλης.

Και συνεχίζει “Αυτές οι δυο εβδομάδες λένε πως είναι κρίσιμες. Θα το δούμε. Ο πρωθυπουργός βγήκε πριν λίγες ημέρες σε μια μονταρισμένη εκπομπή με αρκετά πένθιμο ύφος, ντυμένος στα μαύρα και είπε πώς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να θρηνήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, αυτό λέει πολλά. Είναι σίγουρος πως θα πεθάνει κόσμος και το μόνο που είπε είναι πως σαν χώρα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις. Τώρα τι θα γίνει το μέλλον θα δείξει”.

 

newsit

Shares