Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κορονοϊός: Στα χαρακώματα Κίνα – ΠΟΥ

Η Κίνα απάντησε σήμερα στον ΠΟΥ, ο οποίος κατηγορεί το Πεκίνο για μη ειλικρινή στάση ως προς του θανάτους από κορονοϊό που δηλώνει η χώρα. Οι Κινέζοι καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να «υιοθετήσει αντικειμενική και αμερόληπτη στάση».

Η Κίνα κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υιοθετήσει «δίκαιη» θέση για τον κορονοϊό μετά τις επικρίσεις του ΠΟΥ για τον απολογισμό της επιδημίας που κοινοποιεί το Πεκίνο. Το Πεκίνο ήρε χωρίς προειδοποίηση στις αρχές του Δεκεμβρίου τα μέτρα κατά της επιδημίας, τα οποία επέτρεψαν την σε μεγάλη κλίμακα προστασία του κινεζικού πληθυσμού από το 2020.

Εκτοτε η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με εκτόξευση των κρουσμάτων, ενώ νοσοκομεία και κρεματόρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές δεν ανακοινώνουν παρά ελάχιστο αριθμό νεκρών από τον κορονόϊο μετά την αλλαγή της μεθόδου υπολογισμού των περιστατικών.

 

«Κοινοποιούμε ακριβή στοιχεία»
«Ελπίζουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα υιοθετήσει μία στάση που θα βασίζεται στην επιστήμη, θα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη και θα διαδραματίσει ενεργητικό ρόλο στην διεθνή ανταπόκριση στα προβλήματα της επιδημίας», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, η Μάι Νινγκ.

Η Μάι έδωσε την διαβεβαίωση ότι το Πεκίνο κοινοποιεί «ακριβή στοιχεία και πληροφορίες» για την επιδημία της Covid-19 και τόνισε την «στενή συνεργασία» ανάμεσα στην Κίνα και τον ΠΟΥ. Πλέον, μόνο οι άνθρωποι που πεθάνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται με την Covid-19 περιλαμβάνονται στις κινεζικές στατιστικές.

Η Κίνα, με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους, δεν κατέγραψε παρά 23 θανάτους από τον κορονοϊό από τον Δεκέμβριο, παρά το άνευ προηγουμένου εδώ και τρία χρόνια κύμα κρουσμάτων της νόσου στην κινεζική επικράτεια.

 

Τα πυρά του ΠΟΥ στην «ανειλικρινή» Κίνα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξαπέλυσε πυρά στην Κίνα και την κατηγόρησε για ανειλικρινή στάση ως προς τα στοιχεία που δίνει για τους θανάτουςαπό τον κορονοϊό στη χώρα. Σήμερα ο ΠΟΥ επεσήμανε στην εβδομαδιαία έκθεσή του για τον κορονοϊό, ότι η Κίνα έχει ανακοινώσει από την 1η Ιανουαρίου 2023, 208.018 νέα κρούσματα και 648 θανάτους.

«Οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές επιπτώσεις της νόσου σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας και κυρίως σε ό,τι αφορά τους θανάτους», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν αρμόδιος για τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων στον ΠΟΥ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Εξακολουθούμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, πιο τακτικά και πιο αξιόπιστα στοιχεία για τις νοσηλείες και τους θανάτους, καθώς και μια πιο ολοκληρωμένη και σε πραγματικό χρόνο αλληλούχιση του ιού», επεσήμανε ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Ο ΠΟΥ επανέλαβε τη στήριξή του στα μέτρα που έλαβαν πρόσφατα κάποιες χώρες για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Η ΕΕ έχει πάρει ήδη θέση για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ενθαρρύνονται ενεργά» να ζητούν από όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να παρουσιάζουν πριν την αναχώρησή τους αρνητικό τεστ κορονοϊού, όχι περισσότερων από 48 ωρών.

 

newsit.gr

Shares