Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

Κορονοϊός – Πορτογαλία: Υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον αυξάνει ξανά τα κρούσματα

Η Πορτογαλία έχει πλέον τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό μόλυνσης από κορονοϊό στον κόσμο, λόγω μιας υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον που τροφοδοτεί την αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 στη χώρα και απειλεί ενδεχομένως την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα της χώρας.

Η Πορτογαλία κατέγραψε 2.447 νέα κρούσματα κορονοϊού ανά ένα εκατομμύριο άτομα κατά μέσον όρο επταημέρου και αυτό το ποσοστό συγκρίνεται αντιστοίχως με τα 449 κρούσματα στην Ισπανία και τα 70 στην Βρετανία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World In Data.

Μάλιστα, η χώρα έχει τον πέμπτο υψηλότερο στον κόσμο δείκτη θνητότητας από την Covid και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε αύξηση, ωστόσο παραμένουν πολύ κάτω από τις προηγούμενες κορυφώσεις της επιδημίας.

Τουριστικές επιχειρήσεις εκφράζουν ανησυχίες για την αναζωπύρωση, δηλώνουν ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις μέχρι στιγμής. Ο αριθμός των ξένων τουριστών τον Απρίλιο έφθασαν κοντά στα προς της πανδημίας επίπεδα. Σημειώνεται πως άνω του 90% του πληθυσμού της Πορτογαλίας είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ποιες υποπαραλλαγές προκαλεί την ανησυχία
Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Ricardo Jorge αναφέρει σε έκθεσή του ότι η υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid. Η υποπαραλλαγή BA.4 της Όμικρον έχει επίσης εντοπισθεί στην Πορτογαλία.

Και οι δύο υποπαραλλαγές ήταν υπεύθυνες για το πέμπτο κύμα της επιδημίας στην Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα. Οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι οι υποπαραλλαγές αυτές αψήφησαν τα αντισώματα προηγούμενης νόσησης.

«Η Πορτογαλία είναι πιθανόν η ευρωπαϊκή χώρα με τον υψηλότερο δείκτη επιπολασμού σε αυτές της υποπαραλλαγές και αυτό εν μέρει εξηγεί τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που διαπιστώνουμε», δήλωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τέμιντο.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει άρει τα περισσότερα μέτρα κατά της πανδημίας, περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς δημόσιους χώρους τον Απρίλιο και δεν υπάρχουν σχέδια για την εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Η υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι αρχές εξακολουθούν να συνιστούν την χρήση μάσκας και θα συνεχίσουν την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου στους πλέον ευάλωτους.

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares