Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Κορωνοϊός: «Παράθυρο» να μεταφερθούν τα κορωνο-χρέη το 2021

«Παράθυρο» για νέα ρύθμιση 100-120 δόσεων άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλαδας…

Κατά τη διάρκεια της ίδιας τηλεδιάσκεψης και απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΕΕΑ κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου για το εάν πιστεύει πως υπάρχει δυνατότητα οι επιχειρήσεις να πληρώσουν με τα σημερινά δεδομένα τις υποχρεώσεις (εισφορές, φόρους, ΦΠΑ) που μεταφέρθηκαν για το Μάρτιο – Απρίλιο, ο υπουργός απάντησε τα εξής:

«Εάν η οικονομία δεν επανέλθει στην κανονικότητα, θέλω να είστε βέβαιοι πως οι υποχρεώσεις που έχουν μεταφερθεί για το Μάρτιο – Απρίλιο, θα μεταφερθούν το 2021».

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, που πάντα είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις του, προϊδεάζει και για άλλες παρεμβάσεις εάν συνεχιστεί η πανδημία.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν έτοιμους διάφορους σχεδιασμούς για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και γι’ αυτό έχουν κρατήσει «καύσιμα».

Βεβαίως ο υπουργός Οικονομικών ζυγίζει σε κάθε περίπτωση τα δημοσιονομικά περιθώρια και πράττει ανάλογα.

Αναφορικά με μια ενδεχόμενη νέα ρύθμιση των 100 – 120 δόσεων, ακόμα δεν έχει κλειδώσει κάτι και θα προηγηθεί συζήτηση με τους θεσμούς.

Γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών είπε πως οι αποφάσεις αναμένονται εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Σημειώνεται πως το Σεπτέμβριο οι απλήρωτοι φόροι νοικοκυριών και επιχειρήσεων έφθασαν τα 695 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 18% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Από την αρχή του 2020 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ανέρχονται σε 3,59 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά χρέη ξεπερνούν πλέον τα 106 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά.

cnn.gr

Shares